Pardubice: Na půlmaraton se chystají i běžci z partnerských měst

23.03.2017 18:19

Pardubický vinařský půlmaraton se léta nese i v duchu mezinárodní spolupráce. I letos tato tradiční akce svede na start jak profesionální běžce, tak rekreační sportovce a také zástupce partnerských měst. Účast na půlmaratonu přislíbily dvě desítky sportovců z pěti evropských měst, které s Pardubicemi pojí letité přátelství.

Pardubice: Na půlmaraton se chystají i běžci z partnerských měst
Foto: pardubice.eu
Popisek: Pardubická radnice

„Vinařský půlmaraton je masovou záležitostí a velkou událostí nejen pro Pardubice, ale i pro české a zahraniční sportovce. To dokládá i zájem atletů z našich spřátelených a partnerských měst, kteří se letos půlmaratonu zúčastní již po desáté a někteří zdaleka ne poprvé. Je to klasický příklad toho, jak by se partnerské vztahy mezi městy měly promítat do života jejich obyvatel,“ řekl primátor Pardubic Martin Charvát.

Pardubický vinařský půlmaraton odstartuje 15. dubna ve13:00. Již od sobotního rána bude ale trasa závodu, který vede ulicemi Pardubic, „obsazena“. Před desátou se na start 1700 metrů dlouhého závodu postaví účastníci lidového běhu Vaňka Vaňhy, určeného všem bez rozdílu věku. Po nich vyrazí na trasu půlmaratonu, dlouhou zhruba 21,1 kilometru, handbikeři, účastníci Českého poháru handicapovaných. V poledne odstartuje závod na deset kilometrů a konečně ve 13:00 vinařský půlmaraton, který je zároveň mistrovstvím ČR mužů a žen v půlmaratonu.

„Na startu by mělo být i dvacet běžců z našich spřátelených měst. Tradičně nejvíce, osm, jich přijede z belgického Waregemu, čtyři ze švédského partnerského města Skelleftea a místního klubu AIK Friidrott Skelleftea, dále tři běžci z polského Bełchatowa,  tři z Vysokých Tater  a dva (matka se synem) z německého Selbu,“ řekl Tomáš Cabrnoch z úseku vnějších vztahů pardubické radnice.

Pardubický vinařský půlmaraton navazuje na více než čtyřicetiletou tradici pořádání masového běžeckého závodu. Do začátku devadesátých let minulého století se tento silniční běh pořádal jako Běh osvobození 9. května, na 25 km dlouhé trati Pardubice-Chrudim-Pardubice. Od roku 2006 vede jeho trasa pouze ulicemi Pardubic.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kroměříž: Ve všech dětských pískovištích ve městě je nový písek

22:09 Kroměříž: Ve všech dětských pískovištích ve městě je nový písek

Ve všech dětských pískovištích v Kroměříži i místních částech byl v těchto dnech vyměněn písek. Odvo…