Pardubice: Nová kuchyň umožní připravit až 1500 jídel denně

30.03.2017 6:33

Nové vybavení kuchyně spolu s možností navýšit kapacitu až na 1500 jídel denně se dočkají Sociální služby města Pardubic. Pardubičtí radní totiž na svém jednání schválili záměr na rekonstrukci kuchyně v Domově pro seniory (DPS) U Kostelíčka. Celkové náklady by měly dosáhnout výše 60 milionů korun, radnice chce podat žádost o dotaci, která by měla pokrýt minimálně třetinu nákladů.

Pardubice: Nová kuchyň umožní připravit až 1500 jídel denně
Foto: pardubice.eu
Popisek: Pardubická radnice

Současný stav stravovacího provozu v DPS U Kostelíčka již není jak z hlediska stavu technologií, tak výrobní kapacity dostačující. Ve špatném stavu jsou i veškeré rozvody. „Stávající stravovací provoz v domově funguje od roku 1995, technologické prvky jsou na hraně použitelnosti. Kompletní modernizace je proto více než nutná. Současný stravovací provoz navíc neslouží pouze klientům Domova pro seniory U Kostelíčka, jeho služeb využívají také Domov pro seniory na Dubině, Denní stacionář Slunečnice a pečovatelská služba. Kuchyň je na absolutní hranici svých kapacit, připravuje se v ní až 1000 obědů denně a velký počet celodenní stravy pro uživatele pobytových služeb. V projektu tedy nepočítáme jen s novými moderními gastro technologiemi, ale i s potřebnou změnou vnitřních dispozic, které umožní navýšení kapacity kuchyně až na požadovaný počet 1500,“ popisuje důvody rekonstrukce náměstek primátora zodpovědný za sociální politiku Jakub Rychtecký.

Kuchyň se tedy dočká nové podoby a vybavení, přičemž většinu elektrických spotřebičů nahradí plynové. Řešena bude také strojovna vzduchotechniky a změny čekají i některé venkovní části. Stávající zastřešení vstupu do domova nahradí prosklené zástřeší, vstupní rampa bude pro změnu rozšířena. „Rekonstrukce se bude týkat zejména úprav stávajících dispozic kuchyňského provozu. Jídelna bude zmenšena, tolik potřebný prostor navíc tím získá vlastní kuchyň, která bude rozšířena a přibude zde nové mycí centrum na kuchyňské tzv. ‚černé‘ nádobí. Stravovací provoz bude vybaven moderní technologií a vyměněny budou také stávající podlahy, rozvody vody, kanalizace, plynu, elektroinstalace, vzduchotechniky a vytápění,“ popisuje plánované opravy Petr Krejčí, ředitel Sociálních služeb města Pardubic, které Domov pro seniory U Kostelíčka provozují.

Celkové náklady na modernizaci stravovacích prostor by se měly pohybovat okolo 60 milionů korun. „Pokud záměr rekonstrukce schválí zastupitelé města na svém čtvrtečním jednání, zažádáme hned druhý den o dotaci od Ministerstva práce a sociálních věcí, která by mohla činit 20 až 30 milionů korun,“ doplňuje primátor Pardubic Martin Charvát. Podle náměstka Jakuba Rychteckého již rekonstrukce nesnese odklad. O potřebě řešení tohoto problému v Sociálních službách města Pardubic, které jsou příspěvkovou organizací města, se hovoří již deset let. „Pěvně věřím, že s požadavkem na krytí této potřebné rekonstrukce z rozpočtu města ve výši 40 milionů korun na zastupitelstvu uspějeme. Zajištění vlastních zdrojů je totiž klíčovým předpokladem, pokud chceme uspět s naší žádostí v dotačním titulu MPSV určeném na rozvoj a obnovu materiálně technické základny sociálních služeb. Dotační peníze nám umožní financovat část projektu týkající se zajištění stravování klientů obou domovů,“ vysvětluje závěrem náměstek Rychtecký.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kroměříž: Ve všech dětských pískovištích ve městě je nový písek

22:09 Kroměříž: Ve všech dětských pískovištích ve městě je nový písek

Ve všech dětských pískovištích v Kroměříži i místních částech byl v těchto dnech vyměněn písek. Odvo…