Pardubice: Podpory se dočkají nejen zaběhlé akce

07.04.2017 13:02

Město uvolní peníze na podporu kultury a cestovního ruchu. Do zhruba stovky projektů vloží téměř 4,5 milionu korun, přičemž zhruba 3,5 milionu půjde do oblasti kultury a necelý milion pak poputuje do aktivit spojených s cestovním ruchem. Podpořeny budou například taneční soubory, muzea, různé jednorázové akce či takové projekty, které mají pomoci reprezentaci města.

Pardubice: Podpory se dočkají nejen zaběhlé akce
Foto: pardubice.eu
Popisek: Pardubická radnice

„Letošní novinkou je, že jsme se kromě tradičních jednorázových a dlouhodobých akcí rozhodli prostřednictvím nového grantu podpořit budování infrastruktury a služeb v oblasti cestovního ruchu. Vylepšena tak bude návštěvnická infrastruktura v Natura parku, venkovní části zde budou doplněny o další vybavení a celkem sedm nových interaktivních prvků. Část peněz uvolníme na projekt SUP Pardubice, jehož cílem je vybudovat v době letní sezony u parku Na Špici zázemí pro návštěvníky - půjčovnu paddleboardů s úschovnými skříňkami, toaletami a šatnami. V rámci projektu vznikne také nafukovací vodní park s řadou atrakcí přímo na řece. Celkové náklady projektu jsou 668 tisíc korun s tím, že 150 tisíc tvoří dotace města. Budeme rádi, pokud provozovatel stihne tuto atrakci zajistit letos, aby mohla fungovat v době konání Sportovního parku Pardubice,“ podotýká náměstek primátora zodpovědný za sport, kulturu a cestovní ruch Jakub Rychtecký.

Vodní park bude umístěn na vodní hladině Chrudimky před lávkou. „Část prvků bude tvořit ‚překážkovou dráhu‘ a část bude umístěna samostatně. Jak k atrakcím, tak i mezi nimi se nejen děti budou pohybovat na paddleboardech. Myslíme však i na naše dospělé návštěvníky, pro něž chystáme hřiště na vodní fotbal. I zde se hráči budou pohybovat na paddlebordech,“ popisuje plány na následující sezonu za SUP Pardubice Lukáš Uncajtík. Město pardubickým paddleboardistům pomohlo již v jejich začátcích, kdy jim přispělo na zakoupení prvních paddleboardů. Pro letošní letní sezonu si zde veřejnost může zapůjčit již přes 50 prken.

Kromě vylepšení městských částí, turistického či cyklistického značení město investuje část peněz také do dětí. V oblasti kultury se městu podařilo navýšit objem finančních prostředků na celoroční činnosti dětských souborů a mládeže. „V roce 2014 tato částka činila 500 korun na dítě, v roce 2016 se vyšplhala na 600 korun za jednotlivce a v letošním roce činí až 800 korun na jedno dítě,“ konstatuje Jakub Rychtecký.

Celkem bude podpořeno 110 projektů, z toho 13 spadá do oblasti cestovního ruchu a město je podpoří částkou 985 tisíc korun. Dotace na zbylých 97 projektů z oblasti kultury, které byly vybrány v rámci prvního dotačního kola Programu podpory kultury, činí přibližně 3,5 milionu korun. „Například Východočeské muzeum Pardubice dotační peníze investuje do svých pilířových akcí, jejichž základem je sedm výstav a speciální programy pro školy. Dotace byla schválena také v případě projektu Vzdělávací a tvůrčí ateliér Východočeské galerie Pardubice a 250 tisíc korun jsme uvolnili na činnost amatérského Divadla Exil. Ve druhém dotačním kole programu je v městském rozpočtu rezervována částka 2 miliony korun, která je určena na projekty realizované v období od 1. července do 31. prosince letošního roku,“ uzavírá náměstek Rychtecký.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Neutíkáte od problému?

Na vyřešení důchodové reformy jste měli dost času, když jste byli ve vládě, a to i ještě před covidem. Nepřišli jste s ničím a teď o ní nechcete ani s koalicí jednat, ale jak chcete i do budoucna prosadit nějakou zásadní reformu, když už teď se zdají jednání ve slepé uličce? Já mám obavu, že se jako...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zlín: Sdílená kola nextbike frčí. Loni na nich Zlíňané dvakrát objeli zeměkouli

22:28 Zlín: Sdílená kola nextbike frčí. Loni na nich Zlíňané dvakrát objeli zeměkouli

Město Zlín se může pyšnit úspěšnou sezónou bikesharingu v roce 2023, jak naznačují nově zveřejněná d…