Pardubice: Ve Studáneckém lese pokračují lesnické práce

19.11.2013 15:29

Ve Studáneckém lese pokračují výchovné probírky porostů ve věku do 40 a nad 40 let konkrétně v porostech mezi dětským hřištěm, lesní asfaltkou do Spojila a Spojilem.

Pardubice: Ve Studáneckém lese pokračují lesnické práce
Foto: pardubice.eu
Popisek: Pardubická radnice

Odstraňovány jsou suché a polámané stromy a prořeďován porost. „Setkali jsme se s připomínkou, že jsou tyto výchovné zásahy prováděny diletantsky, neboť jsou káceny zdravé stromy. Musíme vysvětlit, že prořeďování hustě vysázeného mladého porostu patří mezi základní výchovná opatření ovlivňující druhovou a prostorovou skladbu, růst, vývoj, zdravotní stav a zejména odolnost a kvalitu lesního porostu. Kdyby nebyly prořezávkami odstraněny i některé zdravé stromy, pak by se stromy v přehoustlém porostu vytahovaly za světlem do výšky. Kmeny stromů jsou pak přeštíhlené a málo odolné zejména větrné či sněhové kalamitě.

Tyto prořezávky lze laicky přirovnat například k jednocení ředkvičky či mrkve po vzejití po výsevu,“ vysvětluje vedoucí odboru životního prostředí Miroslav Míča.

Mýcení poškozeného přestárlého borového porostu je v těchto dnech téměř u konce. Na dané lokalitě budou ještě odstraněny některé neperspektivní a poškozené stromy a lokalita bude prostorově upravena do určitého tvaru. Po vyschnutí potěžebních zbytků bude zbytek dřevní hmoty s klestem podrcen a zapraven do půdy.  Podrcení by mělo být provedeno na přelomu zimy a jara 2014. Na podzim 2014 bude provedena nová výsadba zejména duby. Současně jsou zahájeny zdravotní výběry – odstraňování souší v ostatních porostech zejména podél asfaltové lesní silničky či lesní cesty okolo dětského hřiště.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pardubice.eu

Ing. Vojtěch Munzar byl položen dotaz

věcná diskuze

Dobrý den, máte dojem, že se na půdě Sněmovny odehrává věcná diskuze? Já mám spíš dojem, že koalice ani diskutovat nechce, že si je jistá svou většinou a naopak opozice obstruuje (většinou až moc), aby se zviditelnila. Nějaký smysluplný dialog mezi vládou a opozicí nevidím a myslím, že je chyba na o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kroměříž: Pátá Švabinského luneta bude zdobit Muzeum Kroměřížska

22:09 Kroměříž: Pátá Švabinského luneta bude zdobit Muzeum Kroměřížska

Mozaikovou lunetu Maxe Švabinského s názvem Budovatelé Národního divadla budou moci již brzy obdivov…