Pelhřimov využije služby se zaručeným výsledkem

22.12.2023 10:23 | Tisková zpráva

Město Pelhřimov se rozhodlo investovat do energeticky úsporných opatření městských budov. Energetická opatření formou EPC projektu začala pelhřimovská radnice řešit v letošním roce.

Pelhřimov využije služby se zaručeným výsledkem
Foto: Archiv
Popisek: Pelhřimov

Jedná se o metodu financování investičních opatření, která přinášejí garantované energetické úspory s cílem snížit náklady na energie v objektech. Město nechalo odborně posoudit vhodnost této metody u několika městských budov. Z analýzy vzešlo celkem pět vhodných objektů jako je budova městského úřadu, KD Máj, ZŠ Krásovy domky, ZŠ Komenského a Domov pro seniory.

Jedná se o objekty s vysokou spotřebou energie a s horší energetickou účinností. Zde je přesně podle parametrů jednotlivých budov plánováno například umístění fotovoltaické elektrárny (FVE) na střechy, modernizace vnitřního osvětlení, výměna okenních a dveřních výplní či zateplení obvodových stěn atd.

Anketa

Vadí vám chování Andreje Babiše v TV debatách a v Poslanecké sněmovně?

8%
90%
hlasovalo: 43745 lidí

„V současné době je vypsána komplexní zakázka Poskytování energetických služeb metodou EPC v budovách města Pelhřimov, zahrnující projektové řešení, přípravu, realizaci a následné dlouhodobé sledování a vyhodnocování výsledků zavedených energeticky úsporných opatření, přičemž dodavatel poskytne zadavateli záruku za dosažení očekávaných ekonomických přínosů,“ sdělil Tomáš Petera, vedoucí odboru investičního MěÚ Pelhřimov.

„Hlavním zdrojem splácení energeticky úsporných opatření jsou obvykle samotné úspory nákladů související se snížením spotřeby energie a zlepšením provozu energetického systému po dobu zhuba deseti let,“ doplnil Petera.

Přínosy projektu by neměly být pouze ekonomické, jedná se o jeden ze zásadních kroků naplňování energetického plánu města, jehož cílem je snížení spotřeby neobnovitelných zdrojů a minimalizace negativních dopadů na životní prostředí.

Zkratka EPC vychází z anglického výrazu Energy Performance Contracting. Českým ekvivalentem je poskytování energetických služeb se zaručeným výsledkem, případně energetické služby se zárukou.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

MUDr. Ladislav Václavec byl položen dotaz

Zdraví máme jen jedno

Pane senátore, hlasoval jste pro senátní novelu zaměstnávání zahraničních zubařů u nás. Tito studenti medicíny, možná lékaři mají pracovat pod dohledem českého l=kaře, který asi podle vás nemá co na práci a tak bude dohlížet. Bez řádně ukončené zkoušky z českého jazyka a slevovat z náročnosti aproba...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Aš: Posezení pro obyvatele domu s pečovatelskou službou se už staví

7:17 Aš: Posezení pro obyvatele domu s pečovatelskou službou se už staví

Komunitní zahrádka s piknikovým sezením je projekt, který se objevil v seznamu návrhů v rámci partic…