Písek: Město reprezentuje Českou republiku v mezinárodní soutěži Entente Florale Europe

02.02.2024 19:06 | Tisková zpráva

Město Písek se přihlásilo do mezinárodní soutěže Entente Florale Europe, volně přeloženo jako Evropská kvetoucí sídla, a bude spolu s obcí Chorušice na Mělnicku reprezentovat Českou republiku. O některou z cen se utká s dalšími evropskými městy, například s německým Höxterem, irským Carlow či maďarským Debrecínem. Obce mají samostatnou kategorii.

Písek: Město reprezentuje Českou republiku v mezinárodní soutěži Entente Florale Europe
Foto: Archiv
Popisek: Město Písek

„Pravděpodobně v červenci navštíví město odborná porota, která bude hodnotit nejen úroveň květinové výzdoby, ale zeleň jako takovou, čistotu města, využívání moderních technologií v oblasti životního prostředí nebo environmentální vzdělávání. V září pak budou vyhlášeny výsledky,“ řekl koordinátor městské zeleně Ondřej Kofroň.

Město Písek věnuje květinové výsadbě a obecně oblasti zeleně velkou pozornost. Každoročně městští zahradníci vysadí tisíce sazenic letniček, zakládají záhony trvalek a vysazují nové stromy. „Kromě toho stále častěji aplikujeme prvky modrozelené infrastruktury s použitím biouhle, štěrkových a strukturálních substrátů, prokořeňujících buněk či spádováním dešťové vody do zeleně. Město je navíc zasazeno do jedinečné přírody se spoustou lesů a rybníků, určitě tak má i v evropském srovnání co nabídnout,“ poznamenal Ondřej Kofroň.

Anketa

Funguje náš stát dobře? Jste spokojeni s úřady, zdravotnictvím, sociálními službami apod.?

1%
96%
hlasovalo: 32490 lidí

Odborná porota v každém z přihlášených měst stráví podle jejich velikosti předem stanovený čas, v Písku to bude podle pravidel nejdelší možná doba – šest hodin. „Ačkoliv se to zdá jako mnoho času, bude to poměrně krátká doba na to, abychom jí mohli ukázat všechno, čím se Písek v oblasti péče o zeleň a životní prostředí může pyšnit a zároveň tak naplnili všechna hodnotící kritéria,“ uvedl Ondřej Kofroň a doplnil, že porotci budou hodnotit i to, jak město působí navenek, zda jsou ulice uklizené nebo třeba vyzdobené květinami.

S dobrým hodnocením Písku v tomto evropském klání tak mohou pomoci i sami obyvatelé. „Domy, předzahrádky i některé provozovny v historickém centru města každoročně zdobí truhlíky s krásně kvetoucími letničkami. Budeme rádi, když obyvatelé i podnikatelé venkovní prostory květinami opět oživí a přidají se k nim i další,“ doplnil Ondřej Kofroň.

Soutěž vyhlašuje nevládní nezisková organizace Association Européen pour le Fleurissement et le Paysage sídlící v Bruselu. Projekt je znám již od roku 1975 a iniciovaly jej Francie a Velká Británie. Hlavní důraz byl tehdy kladen na květiny, květinovou výzdobu měst a obcí, pořádek a čistotu. Postupem času se začaly hodnotit i další oblasti, například tvorba a rozvoj funkční sídelní zeleně či udržitelný společenský, kulturní a ekonomický život.

V současnosti je do soutěže zapojeno dvanáct evropských zemí, každou může reprezentovat jen jedno město a jedna obec. Čeští zástupci v uplynulých ročnících zabodovali, zlatou medaili získaly například obce Dobrochov, Poříčí u Litomyšle, mezi městy uspělo například Brno.

Garantem české účasti v této mezinárodní soutěži je Ministerstvo životního prostředí a organizátorem soutěže v ČR je Společnost pro zahradní a krajinářskou tvorbu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Písek: Na náplavce začaly vyrůstat první dvě sochy z písku

7:04 Písek: Na náplavce začaly vyrůstat první dvě sochy z písku

Sochaři začali ve středu pracovat na prvních dvou obřích pískových sochách. Ráno nákladní auto přive…