Písek: Počet dětí zapsaných do matričních knih vedených městem loni opět poklesl

12.01.2024 7:29 | Tisková zpráva

Do matričních knih vedených Městským úřadem Písek bylo minulý rok zapsáno 822 dětí, to je o 119 méně než v roce 2022. Počet narozených dětí klesl podruhé za sebou. Mezi novorozenci bylo loni 431 chlapců, 391 děvčat a jedenáct dvojčat, vyplynulo to z údajů písecké matriky. Všechny děti přišly na svět v Nemocnici Písek. Téměř polovina maminek, která zde rodila, měla podle informací nemocnice trvalé bydliště mimo okres Písek.

Písek: Počet dětí zapsaných do matričních knih vedených městem loni opět poklesl
Foto: Archiv
Popisek: Město Písek

Rodiče pro novorozené chlapce volili nejčastěji jméno Jakub, a to ve 24 případech. „Druhým nejoblíbenějším jménem byl Matyáš, těch jsme zapsali devatenáct, jen o dva méně bylo chlapců nesoucích jméno Jan,“ řekla matrikářka Jana Hesounová. O pomyslnou čtvrtou příčku se dělila jména Adam, Antonín a Tomáš, která se minulý rok v matričních knihách objevila 15krát. Mezi jmény pro dívky stále vedou Eliška a Anna, první z nich bylo zapsáno 16krát, druhé 15krát. S mírným odstupem následovala jména Amálie, Sofie a Viktorie. „Při výběru jmen jsou tradičně kreativnější rodiče holčiček, ale i ti se minulý rok drželi osvědčených jmen a žádné opravdu neobvyklé jsme nezaznamenali,“ dodala Jana Hesounová.

Matriční zápisy také prozradily, že nejmladší mamince bylo 16 let a nejstarší 49. Nejmladšímu novopečenému tatínkovi bylo 19, nestaršímu 71 let. Z informací písecké nemocnice pak vyplynulo, že nejmenší novorozenec vážil 1 400 gramů, největší 4 850 gramů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomio Okamura byl položen dotaz

Fakt si myslíte, že jsou Ukrajinci nacisti?

Proto, že se brání a brání svou zem nebo proč? Vy byste ČR nebránil, kdyby bylo potřeba? A nejsou Ukrajinci spíš hrdinové?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

České Budějovice: Kendeho vila se dnes otevírá veřejnosti

7:04 České Budějovice: Kendeho vila se dnes otevírá veřejnosti

Paměť národa Jižní Čechy má od letošního dubna vypůjčenou Kendeho vilu, dům z roku 1920, zakoupený m…