Plzeň: Profesor Sigmond má na Sofronce pamětní desku

23.04.2018 7:37

V horní části arboreta Sofronka odhalili zástupci města Plzně a Plzeňského kraje pamětní desku, která připomíná významnou osobnost plzeňského i celoevropského lesnictví profesora Josefa Sigmonda.

Plzeň: Profesor Sigmond má na Sofronce pamětní desku
Foto: plzen.eu
Popisek: Plzeňská radnice

Lesník, učitel, vědec i výzkumník působil v plzeňských lesích v letech 1898 až 1926 a významně se zasloužil o jejich obnovu. Slavnostního aktu, který se konal přesně na den, kdy se před 150 lety narodil, se zúčastnilo i všech šest profesorových vnoučat.

„Těší mě, že Správa veřejného statku města Plzně nezapomíná na naše předky, kteří město, vědu, a v tomto případě i lesní hospodářství, posunuli kousek dopředu,“ uvedl mimo jiné náměstek plzeňského primátora pro oblast dopravy a životního prostředí Petr Náhlík.

Vedoucí arboreta Jan Kaňák zavzpomínal, že jeho otec Karel Kaňák, zakladatel arboreta, se při prvním setkání s profesorem Sigmondem kolem roku 1950 společně vypravili přesně na toto místo, kde byla dnes odhalena Sigmondova pamětní deska. „To tehdy arboretum vůbec neexistovalo, a když, tak jenom ve snech těchto mužů,“ dodal.

Arboretum obsahuje světovou sbírku borovic

Kromě pamětní desky připomíná lidem profesora již řadu let sedmikilometrová Sigmondova naučná stezka. Upozorňuje na zajímavosti rekreační oblasti Boleveckých rybníků, přičemž několik zastávek je věnováno právě osobnosti a výzkumné činnosti Josefa Sigmonda.

Arboretum obsahuje světovou sbírku borovic, kterou v roce 1956 založil Karel Kaňák. Původně sloužila jako vědecko-výzkumné pracoviště Výzkumného ústavu lesního hospodářství a myslivosti, zabývající se šlechtěním borovic. Od roku 2010 se stala oddělením pro vzdělávání, veřejnost, vědu a výzkum, Úseku lesů, městské zeleně a vodního hospodářství Správy veřejného statku města Plzně. Výzkumná činnost ustoupila do pozadí, areál se otevřel veřejnosti a zaměřil se na vzdělávání mládeže.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Znojmo: Jedinečný svátek vína se blíží

22:08 Znojmo: Jedinečný svátek vína se blíží

Festival vína VOC Znojmo, jedinečný svátek vína, vinařů a všech příznivců vinného moku, máme už témě…