Plzeň: Strážníci odchytili loni přes šest stovek zvířat

14.02.2022 16:43 | Tisková zpráva

Strážníci Městské policie Plzeň odchytili v loňském roce přes šest stovek zvířat. Nejčastěji se jednalo o kočky a psy, nemalou skupinu tvořila ale i jiná domácí nebo exotická zvířata, například papoušci, agama vousatá nebo želvy.

Plzeň: Strážníci odchytili loni přes šest stovek zvířat
Foto: plzen.eu
Popisek: Plzeňská radnice

Přesně šlo o 621 odchytů, nejvíce bylo koček, těch strážníci zajistili 310. Druhou nejpočetnější skupinou byli psi, z 265 jich bylo 207 umístěno do Útulku pro zvířata v nouzi.

„Odchyt zvířat je u Městské policie Plzeň velmi žádanou službou, kromě území města ji strážníci vykonávají také v šesti obcích v okolí Plzně. Jedná se o Třemošnou, Starý Plzenec, Chotíkov, Zruč-Senec, Tlučnou a Štěnovice. Zájem o tuto službu jen potvrzuje, že plzeňští strážníci svou práci odvádějí velmi dobře,“ uvedl radní města Plzně Martin Zrzavecký, do jehož gesce spadá i dozor nad činností Městské policie Plzeň.

Neobvyklý byl loni odchyt zaběhnutého vietnamského prasete v městské části Doubravka nebo bobra v centru města. „Ten se vydal na noční dobrodružný výlet po chodníku Americkou ulicí. Zhruba 35 kilogramů vážícího vodního hlodavce odchytili strážníci rukama, a poté ho vypustili u řeky do volné přírody,“ řekla mluvčí Městské policie Plzeň Jana Pužmanová.

Anketa

Který z nedávných lídrů SSSR či Ruské federace byl nejlepší?

0%
90%
hlasovalo: 33246 lidí

Strážníci ze skupiny pro odchyt zvířat, která v rámci městské policie funguje od roku 2005, provádí během výkonu služby také sběr živočišného kadáveru, tedy těl uhynulých zvířat. V roce 2021 sesbírali 392 kusů o celkové váze 1094,65 kilogramu.

Zajištění psi i kočky jsou umístěni do Útulku pro zvířata v nouzi, exotická zvířata převážejí strážníci do zoologické zahrady do expozice Akva Tera. Spolupracují také se Záchrannou stanicí živočichů DESOP v Plzni, při odchytech koček pak s dalšími neziskovými organizacemi na území města Plzně, jako jsou Svoboda zvířat, Naděje pro kočky nebo Spolek na ochranu zvířat. Při odchytu psů městští policisté ověřují, zda má zvíře čip. Pokud čip naleznou a je v databázi evidence psů, převáží zvíře na místo bydliště, není-li chovatel doma, nechávají upozornění. O zajištění každého zvířete musí strážníci vyhotovit úřední záznam, odchyt oznamují Odboru životního prostředí Magistrátu města Plzně. Informace o odchycených zvířatech jsou zveřejněny na městském webu na adrese ZDE.

Útulek pro zvířata v nouzi funguje v Plzni na Borských polích v Daimlerově ulici. Jeho provoz zajišťuje od roku 2018 Městská policie Plzeň. V současné době je útulek pro veřejnost uzavřen, vyzvednutí zvířete majitelem je možné 24 hodin denně, adopce zvířat je možná po telefonické domluvě na tel. 724 317 314. Bližší informace jsou na webu ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Prostějov: Botanická zahrada se připravuje na oslavy

11:17 Prostějov: Botanická zahrada se připravuje na oslavy

V rámci příprav oslav 90. výročí založení Botanické zahrady Petra Albrechta v Prostějově, které se u…