Počet heren a kasin v Hradci Králové vymezuje novela vyhlášky

29.11.2016 20:03

Ze sedmašedesáti herních míst jich v krajské metropoli bude nově jen jednatřicet. Jejich přesná místa jsou spolu s provozní dobou zanesena v návrhu novely obecně závazné vyhlášky, která vyhovuje zákonným pravidlům. Dnes s jejím zněním vyslovili souhlas i zastupitelé.

Počet heren a kasin v Hradci Králové vymezuje novela vyhlášky
Foto: hradeckralove.org
Popisek: Pohled na historické náměstí v Hradci Králové

Zhruba od poloviny roku 2013 platí obecně závazná vyhláška o omezení provozování loterií a jiných podobných her, jejíž součástí je seznam s herními místy, a to včetně jejich provozní doby. Od té doby eviduje město požadavky na zřízení nových provozních míst. Znění obecně závazné vyhlášky mohou jako jediné jakkoliv upravovat či měnit pouze volené orgány města.

Připravit nové znění byl úkol pro pracovní skupinu, která si v uplynulých měsících vyžádala názory příslušných komisí místních samospráv, městských strážníků či odborů magistrátu. Nově schválená místa nebudou podle této skupiny umístěna ve vymezeném území historického centra, na nádraží či terminálu. Dále pracovní skupina přihlédla i k tomu, zda v daném období se v místě fungující herna opravdu nacházela či zda nedochází v místě herny k porušování zákona či veřejného pořádku. Pracovní skupina rovněž přihlížela například i k tomu, aby se takové místo nenacházelo v bezprostřední blízkosti škol, zdravotních zařízení či církví a podobně, a také k nové právní úpravě hazardu, podle které již nebude možné hrát v místech s tzv. vedlejším provozním režimem. Výsledkem je seznam, který zohledňuje pravidla, na nichž vznikla v pracovní skupině shoda. Novela vyhlášky obsahuje nově jednatřicet herních míst. Stanovená provozní doba vychází z nové právní úpravy hazardu v zákoně o hazardních hrách, která nabude účinnosti 1. ledna 2017.

Zákaz propagace zůstává v platnosti

„Návrh novely vyhlášky v sobě kromě připomínek komisí, odborů magistrátu či městské policie zahrnuje také zkušenosti s osvědčenými právními úpravami použitými ve srovnatelných městech a z aplikace stávající obecně závazné vyhlášky města. Návrh znění novely vyhlášky reflektuje rovněž novou právní úpravu hazardu v zákoně o hazardních hrách,“ říká Karel Vít, vedoucí odboru strategického plánování a projektového řízení.

V posledních třech letech byly roční příjmy do rozpočtu města z hazardu vyšší než 50 milionů korun. Lze předpokládat, že v letošním roce to bude obdobné. Vývoj pro další období je jen velice těžko odhadnutelný. Zákaz jakékoliv propagace provozovny zůstává nadále v platnosti.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kopřivnice: RunTour odstartuje již tuto sobotu

22:09 Kopřivnice: RunTour odstartuje již tuto sobotu

V sobotu 27. dubna se v Kopřivnici poběží RunTour! Do rodiště Emila Zátopka přiláká elitní vytrvalce…