Poradna města Příbram

07.11.2013 6:42

Od června roku 2010 provozuje město Příbram registrovanou sociální službu - tzv. Poradnu města Příbram.

Poradna města Příbram
Foto: Honza Groh
Popisek: Václavské náměstí v Příbrami

V rámci této služby poskytuje odborné sociální poradenství, poradenství pro oběti trestných činů a domácího násilí, a také dluhové poradenství. Poradna byla od samého počátku začleněna do organizační struktury Městské policie pod úsek prevence kriminality. Z důvodu čerpání dotací dochází v tuto chvíli ke změně organizační struktury.

„Abychom mohli tuto službu občanům nadále bezplatně provozovat, musíme mít jistotu přísunu dotací z MPSV. Z tohoto důvodu jsme byli nuceni vyjmout poradnu z programu Prevence kriminality a zařadit ji pod Odbor sociálních věcí a zdravotnictví, což by nám mělo zajistit bezproblémový přísun dotací na tento projekt v budoucnu,“ okomentoval situaci příbramský starosta Ing. Pavel Pikrt.

O všechny poskytované služby Poradny města Příbram je z řad občanů velký zájem. V roce 2011 projevilo o služby Poradny Města Příbram cca 300 občanů, v roce 2012 byl nárůst více než dvojnásobný na 730 kontaktů. V letošním roce eviduje Poradna již 567 kontaktů (přestože byl omezen provoz na základě neposkytnutí dotace z MPSV a nepočítáme-li kontakty Poradny při finanční tísni – o kterých přehled nemáme), kdy občané vyhledali službu osobně, telefonicky, nebo zaslali své dotazy e-mailem.

Na provoz dluhové poradny v roce 2011 získalo Město Příbram finanční prostředky také z dotace od MV ČR (kdy se součástí odborného poradenství stal projekt dluhové poradny, který byl zároveň součástí Městského programu prevence kriminality na rok 2011) ve výši 80 000,- Kč. V roce 2012 již nebylo možné finanční prostředky na provoz poradny získat z MV ČR, které spolufinancuje pouze tzv. nastartování poskytování jednotlivých služeb. V roce 2011 obdrželo Město Příbram ve třech splátkách na poskytování odborného sociálního poradenství finanční dotaci od MPSV ve výši 200 000,- Kč. Tato finanční částka pokryla cca 90% předpokládaných výdajů na provozování Poradny.

Z důvodu již zmíněného velkého zájmu občanů o tuto službu byly v roce 2012 rozšířeny konzultační hodiny. Proto byl v roce 2012 celkový rozpočet Poradny města Příbram naplánován na 332 600,- Kč, z toho požadavek na dotaci od MPSV byl 314 600,- Kč. Město obdrželo od MPSV dotaci pouze ve výši 166 000,- Kč, proto bylo nutné některé plánované výdaje snížit či přímo škrtnout. Po těchto úsporných opatřeních v roce 2012 město Příbram finančně doplácelo na provoz poradny částkou 51 000,- Kč. V září roku 2012 město Příbram zaslalo na MPSV žádost o dotaci na provoz v roce 2013. Město Příbram žádalo o dotaci ve výši 220 000,- Kč, přičemž celkový rozpočet byl stanoven na částku 265 000,- Kč (spoluúčast města 45 000,- Kč). Dle zveřejněných výsledků dotačního řízení bylo zjištěno, že MPSV v roce 2013 provoz Poradny města Příbram finančně nepodpořilo. Z výše uvedeného vyplývá, že veškeré  náklady na provoz Poradny města Příbram v roce 2013 jsou hrazeny pouze z rozpočtu města.

„Poradna města Příbram má od dubna letošního roku konzultační hodiny vždy v úterý, kdy probíhá dluhové poradenství vždy od 13 do 17 hodin. Ve středu je poskytováno občanům odborné sociální poradenství a poradenství pro oběti trestných činů a domácího násilí od 10 do 12 a od 13 do 16 hodin. Každý lichý čtvrtek od 9 do 13 hodin působí v prostorách naší poradny také poradci občanského sdružení „Poradna při finanční tísni“, kteří rovněž poskytují bezplatné služby pro občany města. Toto poradenství kompenzuje omezení provozu Poradny Města Příbram po nezískání dotace od MPSV. Na tomto poradenství se město podílí pouze tím, že poskytuje prostory k provozování služby,“ říká vedoucí OSVaZ Mgr. Robert Dikan.

Na pracovníky Poradny města Příbram se mohou občané s dotazy obracet i prostřednictvím elektronické pošty na adrese poradna@mesto-pribram.cz nebo dluhovaporadna@mesto-pribram.cz. Dále jsou možné telefonické konzultace na tel. čísle 318 402 291, a to pouze v konzultačních hodinách. Na pracovníky Poradny při finanční tísni se mohou občané obracet každý lichý čtvrtek od 9,00 do 13,00 hod., na čísle 222 9212 240, každé pondělí také funguje bezplatná linka 800 722 722.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pribram-city.cz

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hradec Králové: Osud Galerie cti přiblíží architektonická soutěž

7:17 Hradec Králové: Osud Galerie cti přiblíží architektonická soutěž

Po měsících příprav, do kterých se zapojila i veřejnost, vypíše město architektonicko-výtvarnou sout…