Porota mezinárodní soutěže Entente Florale hodnotila Brno

17.07.2017 8:36

Přesně sedmihodinovou trasu absolvovali porotci mezinárodní soutěže Entente Florale Europe 2017 v Brně. To se totiž v letošním roce zapojilo do soutěže o titul Evropského kvetoucího sídla. Porota celý den hodnotila nejen zeleň ve městě, ale také ekovýchovu, turistický ruch či zapojení veřejnosti do projektů týkajících se životního prostředí.

Porota mezinárodní soutěže Entente Florale hodnotila Brno
Foto: brno.cz
Popisek: Brněnský magistrát

Od osmé hodiny ranní absolvovali porotci společně s koordinátory soutěže z brněnského magistrátu trasu, na které se seznámili s nejpůsobivějšími místy a specifiky města Brna. Jejich kroky tak z Nové radnice směřovaly například do Nového Lískovce, kde jim byl představen park Pod Plachtami. „Zde delší dobu funguje pilotní projekt zadržování dešťové vody. Ta je ze střech okolních domů sváděna do jezírka uprostřed parku,“ přiblížil část programu náměstek pro životní prostředí Martin Ander.

Trasa, na níž porotci poznávali Brno neopomenula ani jednu z dominant města – hrad Špilberk. „Nejcennějším místem je park pod Špilberkem. Jde doslova o zelenou horu v centru města s krásnými výhledy na město,“ vysvětlil.

Organizační tým zde prezentoval zde také inovativní projekty, kterými je například vzdělávací centrum Hlídka, včelín či vinice. Na pořad dne se dostaly také břehy řeky Svratky, historické centrum města, exkurze do kohoutovické obory či Otevřené zahrady jako příkladu centra pro ekologické vzdělávání. Po průjezdu Brnem kolem významných brněnských parků – Björnsonova sadu, sadů Národního odboje či Slovanského náměstí – byl soutěžní program zakončen v městské části Medlánky, která e prezentovala komunitními zahradami nebo nově vybudovanými kompostéry.

Brno se soutěže zúčastnilo naposledy v roce 2004

„Během prohlídky města jsme se zaměřili například na to, jak město nakládá s energiemi, zpracovává odpady, ale také jaký je přístup města v ekologické výchově mládeže i dospělých,“ prozradil předseda poroty Martin Wagner.

Mezinárodní porota byla složena z odborníků, kteří mají co dočinění s tématem životního prostředí. Řada z nich je architekty, krajináři apod. Každý z porotců pak bodově hodnotí každý ze sledovaných faktorů. „Každá země, která je do soutěže zapojena je specifická. Česká republika je plná přátelských lidí a péče o životní prostředí je zde na vysoké úrovni, která stále stoupá,“ uznal Wagner.

Brno se soutěže zúčastnilo naposledy v roce 2004, kdy obdrželo stříbrnou medaili a speciální cenu za zvlášť profesionální přístup v péči o historické parky a stromořadí. Vyhlášení výsledků letošního ročníku soutěže proběhne v září ve slovinském městě Podčetrtek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Byl byste pro, aby měli cyklisti SPZ?

Cyklisti jsou všude a dost často bohužel nedbají pravidel silničního provozu. Už víckrát se mi ale stalo, že udělali nějaký přestupek a vlastně jim to projde, protože je nemáte jak identifikovat, i když je třeba natočíte nebo je zachytí nějaká kamera. Neměli by mít na kole něco, podle čeho půjdou id...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Turnov: Ovce na dvoře i prevence šikany

22:28 Turnov: Ovce na dvoře i prevence šikany

Experti na školství vyrazili za inspirací do holandských škol. Třicet osm zástupců škol z celého Čes…