Praha 1 potvrdila svoji vstřícnost k podnikatelům

17.03.2017 18:30

Letos už podeváté vyhodnotil srovnávací výzkum Město pro byznys, organizovaný společností Communa, s.r.o., podnikatelský potenciál měst a obcí v České republice. Detailnímu zkoumání jsou podrobena všechna města a obce s rozšířenou působností. Praha 1 obsadila v rámci hlavního města třetí místo.

Praha 1 potvrdila svoji vstřícnost k podnikatelům
Foto: praha.eu
Popisek: Úřad Městské části Praha 1

Hodnocení probíhá na základě celkem 34 kritérií rozdělených do dvou hlavních kategorií – podnikatelské prostředí a přístup veřejné správy.

Hodnoceny jsou například počet registrovaných podnikatelů a jejich složení, přístup radnice ke kvalitě výuky na základních školách, investice do přípravy podnikatelské infrastruktury či podpora podnikání formou provozování podnikatelských inkubátorů.

„V kategorii ´podnikatelské prostředí´ se hodnotí údaje, které radnice může ovlivňovat nepřímo. V té druhé oblasti je už to, co radnice ovlivňuje přímo. Jak má třeba nastavené poplatky nebo například jak komunikuje s potenciálními podnikateli,“ vysvětlil Jakub Splavec ze společnosti Communa.

Kulturní a společenské centrum, nejvyšší podíl podnikatelů, vysoká úroveň vzdělávání, nejnižší nezaměstnanost a stále nejkvalitnější prostředí pro podnikání. Nejen to jsou důvody, proč je Hlavní město Praha stále vnímáno jako podnikatelsky nejpřívětivější město v celé České republice.

Praha je oproti ostatním krajům v rámci uvedeného výzkumu hodnocena odlišným způsobem, protože její prostředí je v porovnání s kraji poněkud odlišné. „Praha je sama o sobě podnikatelsky nejpřívětivější město, proto se třeba více zaměřujeme na atraktivitu městských částí pro podnikatele,“ uvedl Jakub Splavec.

Praha 1 letos v rámci metropole obsadila třetí místo. Na prvních místech se umisťuje především v kritériích z oblasti podnikatelského prostředí a v rámci hlavního města se podle pořadatelů výzkumu může pochlubit nejvyšším podílem podnikatelů, právnických osob a středních a velkých firem. Současně vykazuje nejvyšší meziroční růst počtu ekonomických subjektů a velmi dobrý je i přístup radnice.

Ocenění převzal jménem Městské části Praha 1 Karel John, vedoucí odboru Kancelář starosty Úřadu MČ Praha 1. „Z ocenění máme samozřejmě radost. Velkou zásluhu má na něm určitě náš živnostenský odbor,“ prohlásil Karel John a dodal: „Víme samozřejmě, že se můžeme zlepšovat, a tak budeme nadále zkvalitňovat poskytované služby. Předpokládám také, že naše jednotné kontaktní místo u živnostenského oboru v tomto roce obslouží ještě více podnikatelů.“

Město pro byznys je srovnávací výzkum, do kterého se jednotlivá města nepřihlašují, ale jsou do vyhodnocení zařazena automaticky. Týká se to 205 měst s rozšířenou působností a všech městských částí Prahy. Město pro byznys hodnotí všechny oblasti, které mají pro podnikatele a firmy strategický význam.

Organizátoři a partneři výzkumu chtějí jednotlivým radnicím zprostředkovat dobré zkušenosti a nápady z ostatních regionů. Pro pracovníky městských úřadů, podnikatele i veřejnost je sestavován žebříček nejlepších měst s největším podnikatelským potenciálem. V rámci výzkumu jsou shrnuty všechny důležité informace a statistická data, která mají rozvinout diskusi o vývoji podnikatelského prostředí v České republice.

Další informace: www.mestoprobyznys.cz  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Karlovy Vary: Do Dvořákových sadů se vrátila Dívka se džbánem

16:29 Karlovy Vary: Do Dvořákových sadů se vrátila Dívka se džbánem

Do Dvořákových sadů se na své místo nedaleko Hadího pramene po necelých pěti měsících restaurování v…