Praha 2: Advent v protiatomovém krytu na Folimance

14.12.2016 15:18

Přesně týden před Štědrým dnem pronikne kouzlo adventu i do krytu civilní ochrany na Folimance. Na všechny, kteří se rozhodnou využít letošní poslední možnosti bunkr navštívit, tu čeká milá předvánoční atmosféra. A na prvních 500 návštěvníků svařák zdarma. Oblíbenou víkendovou destinaci můžete navštívit 17. prosince 2016 kdykoliv mezi 9. a 15. hodinou.

Praha 2: Advent v protiatomovém krytu na Folimance
Foto: Praha2.cz
Popisek: Praha 2

Prohlídky unikátního zařízení ukrytého pod parkem Folimanka pořádá oddělení krizového řízení a bezpečnosti Úřadu MČ Praha 2 vždy jednu sobotu v měsíci. Mezi Pražany jsou velmi populární, jen v letošním roce bunkr doposud navštívilo na 6 tisíc lidí a od jeho otevření v roce 2014 tudy prošlo téměř 14 tisíc lidí.

Za vidění kryt Folimanka rozhodně stojí už proto, že byl desítky let udržován v režimu utajení pro případ obecného ohrožení Pražanů, tudíž nepřístupný. Jeho otevření se stalo velkou událostí a pro velký zájem veřejnosti bude městská část v prohlídkách pokračovat i v příštím roce.

Podzemní bunkr byl vybudován na přelomu 50. a 60. let minulého století v ulici Pod Karlovem. Má pancéřované dveře, vlastní studny a funkční elektrický agregát o výkonu 30 kW. Je osvětlený, vytápěný, okysličovaný takzvaným přetlakem a v udržovaném stavu. A v případě potřeby plně funkční.

Bunkr se řadí k deseti největším v metropoli

Návštěvníci se o tom mohou na vlastní oči přesvědčit při procházce labyrintem chodeb, protínajících celkovou plochu 1332 m2. Svojí kapacitou 1300 osob se tento bunkr řadí k deseti největším v metropoli. Krom toho, že je obdivuhodně dobře technicky vybaven, se tu můžete i leccos zajímavého dozvědět. Je tu stálá fotografická výstava mapující existenci dalších pražských bunkrů, od loňského května pak také expozice Popel Popeleční středy, kterou MČ Praha 2 uspořádala k 70. výročí spojeneckého náletu na Prahu v únoru 1945. Dále je zde ke zhlédnutí expozice k povodním z roku 2002 a seznámení s výstavbou protipovodňových opatření na území hl. m. Prahy. Na tento den zde bude vystavena i expozice k pilotům RAF.

Vstup do krytu je volný. První novoroční prohlídka se koná 14. ledna od 9:00 do 15:00.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Aš: Linka z Aše do Selbu a zpět od 13. května

20:27 Aš: Linka z Aše do Selbu a zpět od 13. května

Autobusové spojení mezi Aší a německým Selbem začne fungovat od pondělí 13. května 2024.