Praha 2: Místnost Novoměstské radnice se promění v prvorepublikový salon

18.04.2018 13:45

Zítra začíná již 41. veletrh starožitností Antique. Mottem veletrhu je tentokrát „Umění mladé republiky“, pořádající Asociace starožitníků jím chce připomenout blížící se sté výročí vzniku Československa. To se promítne nejen do expozic vystavovatelů, kteří se zaměří na Art Deco a další styly příznačné pro 20. a 30. léta minulého století, ale také doprovodný program. Ten se tentokrát z velké části odehraje v dobově zařízeném prvorepublikovém salonu.

Praha 2: Místnost Novoměstské radnice se promění v prvorepublikový salon
Foto: prague.eu
Popisek: Novoměstská radnice

Jedna z místností v prvním patře Novoměstské radnice, kde veletrh probíhá, se tak zaplní ukázkami dobového nábytku – například ikonickými židlemi „thonetkami“, křesílky a stolky, chybět nebude Art Deco skleník ani doplňky, jako jsou stojan na květiny, lampy, ale i dobová umělecká díla – obrazy, porcelán. Atmosféru první republiky dotvoří dobové filmové záběry a dobové šaty, například takzvané „charlestonky“ s typickým Art Deco vzorem z roku 1926 nebo večerní i denní šaty z třicátých let.

V tomto prostředí bude probíhat doprovodný program veletrhu, například přednášky o módě a špercích první republiky nebo o aukcích uměleckých děl v této době. Přímo v prostorách salonu bude probíhat také poradna, jak si starý nábytek např. po prarodičích podomácku "oprášit" tak, aby získal svou původní krásu. Detaily o doprovodném programu najdete níže.

Z dalších zajímavostí, které Antique tentokrát představí, bychom rádi upozornili na „československou Monu Lisu“, portrét operní pěvkyně Pavly Osuské od Jana Zrzavého, který je považován za jeden z nejlepších českých neoklasicistních portrétů (detaily v samostatné tiskové zprávě vystavovatele).

Asociace starožitníků ve své vlastní expozici vystaví unikátní československá platidla, na jejichž výtvarné podobě se podíleli přední českoslovenští výtvarníci. K vidění tak budou například mince první republiky od Otakara Španiela, Jaroslava Horejce a Otty Gutfreunda nebo bankovky, jejichž výtvarnou podobu navrhli Alfons Mucha či Max Švabinský.

Doprovodný program v prvorepublikovém salonu na veletrhu Antique
1. patro, sál G, č. 61, pro návštěvníky veletrhu zdarma

Pátek 20. 4.
17:00 – 18:00 „Móda a šperky první republiky“
Beseda se Simonou Šustkovou, Anežkou Tarou Znamenáčkovou a Michalem Jankovským.

Sobota 21. 4.
Blok přednášek spojený s besedou:

16:00 – 17:00 „Umělecké aukce v Praze v období první republiky“
Přednáška Roberta Mečkovského – zaměřena na fenomén aukcí výtvarného umění a starožitností v Praze v letech první československé republiky.

17:00 – 18:00 „Renesance aukcí s uměním“
Přednáška Jana Neumanna, prezidenta AS – zaměřena na renesanci aukcí s uměleckými díly v polistopadovém období až po současnost.

Poradenství „Oprášeno“
Veronika Benešová a Bohumila Krejčí poradí a ukáží, jak starý nábytek „oprášit“, aby vypadal jako nový.
Čtvrtek 19. 4. / 16:00 – 17:00
Pátek 20. 4. / 14:00 – 15:00
Sobota 21. 4. / 11:00 – 12:00
Neděle 22. 4. / 14:00 – 15:00

Další doprovodný program

Expozice Asociace starožitníků, z. s.
(1. patro, č. 52 u veletržního bistra)
Odborné bezplatné poradenství v oblasti oceňování starožitností.
Po celou dobu konání veletrhu.

Veletrh Antique je tradičně jediným veletrhem v Česku, na němž své exponáty představují výhradně předem registrovaní a ověření vystavovatelé z řad českých starožitníků. Asociace starožitníků ho pořádá dvakrát ročně, na jaře a na podzim. Návštěvnost veletrhu se za rok pohybuje mezi 15 až 16 tisíci lidí, předpokládaný obrat je mezi 30 a 50 mil. Kč za jeden veletrh. Návštěvníci jsou z velké části tvořeni laickou veřejností, která si díky veletrhu mapuje český trh se starožitnostmi a získává základní orientaci v jejich cenách.

Asociace starožitníků, z.s., sdružuje obchodníky se starožitnostmi a jejími členy se mohou stát také majitelé soukromých galerií, antikvariátů a uměleckých aukčních síní, soudní znalci či restaurátoři. Asociace usiluje o odborný rozvoj soukromého i veřejného sběratelství v České republice a profesionální podnikání v oblasti obchodu se starožitnostmi. Provozuje Rudolfinskou akademii, dvouletý rekvalifikační kurz, který poskytuje komplexní vzdělání v oblasti dějin umění a užitého umění. Každý půlrok asociace pořádá prodejní veletrh Antique, na němž starožitníci představují veřejnosti nejzajímavější exponáty ze své nabídky. Asociace je členem Mezinárodní konfederace obchodníků s uměleckými díly C.I.N.O.A. Více informací ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomio Okamura byl položen dotaz

Fakt si myslíte, že jsou Ukrajinci nacisti?

Proto, že se brání a brání svou zem nebo proč? Vy byste ČR nebránil, kdyby bylo potřeba? A nejsou Ukrajinci spíš hrdinové?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Domažlice: Nově odhalený pamětní kámen připomíná 20. výročí vstupu do Evropské unie

16:29 Domažlice: Nově odhalený pamětní kámen připomíná 20. výročí vstupu do Evropské unie

Dvě ruce, které se vzájemně spojují, jsou dominantou na pamětním kamenu s pamětní deskou, které upom…