Praha 2: Odešla královna krasobruslařského ledu

02.08.2015 7:33

Ve věku 84 let zemřela krasobruslařská legenda, čestná občanka Prahy 2 Ája Vrzáňová. Městská část Praha 2 jí věnuje vzpomínku na zádušní mši, která se bude konat v kostele sv. Ludmily na náměstí Míru 6. srpna v 18:30, kde promluví starostka Jana Černochová.

Praha 2: Odešla královna krasobruslařského ledu
Foto: mcpraha2.cz
Popisek: Karlovo náměstí v Praze

Dvojnásobná mistryně světa, do poslední chvíle šarmantní a energická dáma, zemřela náhle v USA, kde žila po svém odchodu do emigrace. Slavná Čechoameričanka nikdy nezapomněla na své češství a rodné Vinohrady. Narodila se ve Slezské ulici, chodila do školy K. V. Raise, křtěná byla v kostele sv. Ludmily. O svém vztahu k vlasti v roce 2006 po udělení čestného občanství řekla: „Mým domovem je teď Amerika, která mě přijala a pomohla mi, když jsem to potřebovala. Za svůj skutečný domov ale vždycky budu považovat Prahu. “ Rodné Vinohrady se jí líbily dnes stejně jako v minulosti a pravidelně se sem vracela. Těšila se, až se na začátku srpna znovu projde Riegrovými sady a zahledí se odtud na Hradčany. K tomu už ale, bohužel, nedošlo.

Její hvězdná kariéra začala v roce 1949, kdy se v Paříži stala mistryní světa v krasobruslení, o rok později v Londýně titul vybojovala podruhé. To už ale byla devatenáctiletá šampionka donucena k odchodu z vlasti, kam se vrátila znovu až v roce 1990, po dlouhých čtyřiceti letech. V USA se jí dařilo, stala se uznávanou poradkyní i trenérkou, podílela se rovněž na vzniku známého Trumpova kluziště v New Yorku. Jako první česká krasobruslařka byla uvedena v roce 2009 v Los Angeles do Síně slávy. Ještě víc si ale možná cenila toho, když byla o osm měsíců později vyhlášena českou Sportovní legendou.

Stejně jako čestného občanství Prahy 2, které jí bylo uděleno v květnu 2006 (na snímku ze slavnostního ceremoniálu  udílení na Novoměstské radnici se spisovatelem Arnoštem Lustigem). Tehdy k tomuto ocenění řekla: „Udělení čestného občanství je pro mě velká pocta. Přece jenom jsem byla 40 let pryč a to, že se na mne nezapomnělo, je pro mě strašně cenná věc. Jsem opravdu moc šťastná.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Aš: Linka z Aše do Selbu a zpět od 13. května

20:27 Aš: Linka z Aše do Selbu a zpět od 13. května

Autobusové spojení mezi Aší a německým Selbem začne fungovat od pondělí 13. května 2024.