Praha 5: Fotografie Renného Polaneckého v Komunitním centru Prádelna

14.02.2022 11:07 | Tisková zpráva

„Po několika výstavách, věnovaných různým malířským technikám, přišla v únoru Galerie Prádelna při Komunitním centru Prádelna v Holečkově ulici s výstavou fotografií. A to dokonce klasických analogových monochromatických fotografií, která nabídne průřez tvorbou René Polaneckého,“ uvedl radní JUDr. Petr Lachnit.

Praha 5: Fotografie Renného Polaneckého v Komunitním centru Prádelna
Foto: Praha 5
Popisek: Radní JUDr. Petr Lachnit zahájil vernisáž výstavy fotografií v KC Prádelna

Výstava fotografií René Polaneckého byla zahájena vernisáží v pátek 4. února a návštěvníci ji mohou navštívit do 4. března. René Polanecký se narodil v roce 1978 v Kladně. Fotografii se volnočasově věnuje déle než deset let, z toho posledních několik let se zaměřuje na fotografii analogovou.

Exponovaný filmový materiál sám zpracovává a realizuje i vyvolání výsledných pozitivů/fotografií. Celý proces probíhá tzv. mokrou cestou, tedy v temné komoře, pomocí daných chemických procesů. Díky tomu je každý vyhotovený snímek originálem, kdy výsledná fotografie často zabere i několik hodin aktivní práce.

Autor fotografuje monochromaticky, nejčastěji krajinu a architekturu. Nevyhýbá se však ani dalším fotografickým odvětvím, jakými jsou například portrétní fotografie či fotografie aktu. Pro svou práci využívá středoformátovou a velkoformátovou kameru, které mu umožní plnou technickou kontrolu nad snímkem.

Anketa

Který z nedávných lídrů SSSR či Ruské federace byl nejlepší?

0%
90%
hlasovalo: 33246 lidí

Za sebou má dvě vlastní výstavy i spolupráci s dílčími periodiky (noviny/časopisy), kde byly jeho fotografie uveřejněny. Do svých fotografií se snaží promítnout harmonii, klid a vyváženost. Analogovou fotografii pak vnímá jako nalezení rovnováhy mezi faktickým zachycením reality a uměleckým pohledem autora. Na výstavě představuje dílčí výběr ze svých fotografií.

„V dnešní digitální a uspěchané době, kdy dominuje instantní fotografie, vytvořená většinou smartphonem a upravená předpřipravenými filtry, působí tvorba René Polaneckého jako zjevení. Osobně velmi oceňuji náročnou a precizní práci při vytváření originálních fotografií tzv. mokrou cestou, neboť se jedná o původní, takřka alchymistický proces zachycení obrazu, který však díky tomu působí niterně mnohem silněji proti záplavě digitálních momentek. Zároveň tato tvorba evokuje zpomalení, zklidnění a určitou introspekci, což jsou atributy, které zejména v poslední době potřebuje každý z nás,“ zve JUDr. Petr Lachnit, radní MČ Praha 5, jenž výstavu „O Černé a Bílé “ společně s autorem zahájil.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Brno: Open House otevře 116 objektů, lidem se znevýhodněním nabízí asistenční službu. Rezervace startují 9. května

11:17 Brno: Open House otevře 116 objektů, lidem se znevýhodněním nabízí asistenční službu. Rezervace startují 9. května

Desítku zbrusu nových podcastů, speciální prohlídky či asistenci pro znevýhodněné návštěvníky a zejm…