Praha 5: Výstava fotografií “Chráněná místa Ruska” v Komunitním centru Prádelna

16.11.2017 8:35

V pondělí byla v Komunitním centru Prádelna na pražském Smíchově zahájena výstava fotografií “Chráněná místa Ruska”. Součástí vernisáže byl kromě malého občerstvení také koncert klasické hudby v podání špičkových interpretů. Slavnostní akci zahájil radní JUDr. Petr Lachnit, předseda výboru majetku Josef Endal a ředitelka pořádající organizace Centrum sociální a ošetřovatelské pomoci Praha 5 paní PhDr. Helena Volechová.

Praha 5: Výstava fotografií “Chráněná místa Ruska” v Komunitním centru Prádelna
Foto: Praha 5
Popisek: Výstavu a koncert v Komunitním centru Prádelna zahájil radní JUDr. Petr Lachnit

Výstava “Chráněná místa Ruska” představuje unikátní záběry fauny i flóry a přírodních scenérií z rozličných míst Ruské federace. Profesionální fotografové zprostředkovávají pohledy do úchvatných koutů divoké přírody takřka nedotčené civilizací, stejně jako momentky ze života jejich obyvatel – medvědů, lišek, kozorožců a dalších zvířat. Každá velkoformátová fotografie je doplněna podrobným popisem a součást expozice tvoří také panely s přehledně zpracovanými informacemi o všech chráněných přírodních oblastech Ruska. Návštěvníkům výstavy se tak nabízí jedinečná příležitost k seznámení se s přírodními krásami této rozlehlé země.

Výstavu zapůjčilo Ruské středisko vědy a kultury v Praze, jehož zástupci ji spolu s radním MČ Praha 5 JUDr. Petrem Lachnitem a dalšími představiteli Prahy 5 osobně zahájili.

Po zahájení výstavy a stylovém občerstvení – bliny s kaviárem a zakysanou smetanou – se účastníci vernisáže, kterých bylo skutečně mnoho, přesunuli do divadelního sálu. Očekávaný vrchol vernisáže totiž tvořil koncert klasické hudby, který se setkal u všech posluchačů s famózním úspěchem.

Zájem o akce v Komunitním centru Prádelna stoupá

Koncert zahájil ředitel hudební školy, laureát mezinárodních soutěží, ruský klavírista Filipp Subbotin, který zahrál skladby V. Gavrilina a tři skladby z cyklu “Roční období” P. I. Čajkovského. Poté mohli posluchači obdivovat skvostnou hru na hudební nástroje i fenomenální talent, který zosobňují slavný pianista Jiří Kollert se svým talentovaným synem, houslistou Eduardem Kollertem, mj. také vítězem a laureátem řady prestižních mezinárodních soutěží. Ti přednesli Sonátu pro housle a klavír S. Prokofjeva a skladby A. Chačaturjana a F. Waxmana. Všichni návštěvníci si odnesli úžasný zážitek a vystoupení umělců ocenili dlouhotrvajícím potleskem.

“Hlavní činností Ruského střediska vědy a kultury v Praze je příprava a realizace programů a akcí v oblasti kultury, vědy a vzdělávání, již mnoho let zde fungují profesionální kurzy ruského jazyka, působí zde knihovna s více než 15 000 svazky na různá témata, pracují zde zájmové kroužky a studia pro děti a mládež. Jedná se o důležitou instituci v měřítku celé Prahy a jsem tudíž velmi rád, že se podařilo úspěšně obnovit spolupráci, která bude přínosem pro všechny obyvatele naší městské části”, říká JUDr. Petr Lachnit. A dodává: “Navíc zájem občanů o akce v Komunitním centru Prádelna spolupořádané právě s Ruským střediskem vědy a kultury potvrzuje tento předpoklad. Nejen senioři oceňují příležitost zdarma navštívit špičkové hudební vystoupení nebo zajímavou výstavu či se dozvědět něco nového z oblasti kultury i společenského dění jedné z významných zemí světa.”

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Turnov: Ovce na dvoře i prevence šikany

22:28 Turnov: Ovce na dvoře i prevence šikany

Experti na školství vyrazili za inspirací do holandských škol. Třicet osm zástupců škol z celého Čes…