Praha 8: Podněty místních budou základem dopravně-urbanistické studie ulice Primátorská a nejbližšího okolí

18.12.2023 19:06 | Tisková zpráva

V říjnu a listopadu uspořádala MČ Praha 8 tři plánovací setkání, na kterých obyvatelé ulice Primátorská (Libeň) a jejího nejbližšího okolí diskutovali se zástupci radnice o budoucnosti této dopravně velmi vytížené lokality.

Praha 8: Podněty místních budou základem dopravně-urbanistické studie ulice Primátorská a nejbližšího okolí
Foto: wikipedia.org
Popisek: Praha 8

Závěry z participace jsou zásadním podkladem pro dopravně-urbanistickou studii, která se momentálně tvoří a občané s ní budou seznámeni v první polovině tohoto roku, a to opět formou veřejného setkání. „Celá ta lokalita, to znamená nejen ulice Primátorská, ale i Braunerova a další, je neúměrně zatížena automobilovou dopravou. To je způsobeno zejména tím, že stále není dokončený Městský okruh a řidiči si zde zkracují cestu ulicemi rezidenční oblasti, které nejsou na takový objem dopravy stavěné,“ říká Tomáš Slabihoudek (TOP 09), radní pro dopravu.

Praha 8 zadala zpracování dopravně-urbanistické studie, která přinese doporučení, jak dopravu v řešené oblasti lépe usměrnit, zhodnotí kvalitu a vhodnost použitých povrchů na silnicích i chodnících, prověří kapacitu parkování. Studie se zaměří i na bezpečnost křižovatek, případně přinese i návrhy na nové přechody nebo bezbariérové úpravy.

Anketa

Vadí vám chování Andreje Babiše v TV debatách a v Poslanecké sněmovně?

8%
90%
hlasovalo: 43809 lidí

„Bylo logické, aby zhotovení studie předcházela diskuze s obyvateli. Lidé, kteří zde žijí, děti, které tudy chodí do školy, maminky, které jezdí s kočárky po místních chodnících – to jsou ti, kteří dokáží nejlépe zhodnotit, která místa jsou zanedbaná a kde se jako chodci nebo řidiči necítí bezpečně. Z plánovacích setkání vzešly desítky velmi přínosných podnětů. Oblast známe, proto jsme řadu problémů tušili, a děkujeme občanům za jejich potvrzení. Nyní zpracovatelé studie všechny podněty prověří a na jejich základě navrhnou úpravy v lokalitě, které budeme dál řešit s hlavním městem,“ komentuje zapojení veřejnosti Martin Jedlička (TOP 09), předseda dopravní komise.

Z plánovacích setkání například vyplynulo, že za nejproblematičtější místa z hlediska dopravní bezpečnosti považují místní obyvatelé zejména křižovatky propojující řešené území s ulicí Zenklova. Nejhůře hodnoceným místem je křižovatka Zenklova/Krejčího/Primátorská/Nad Košinkou, obzvláště z pohledu bezpečnosti chodců.

Negativně byl hodnocen i stav povrchů v ulicích. Například v horní části ulice Primátorská si místní stěžují na nerovný a hlučný povrch vozovky z žulových kostek a převážně by přivítali nahrazení žulové dlažby asfaltem.

Častým tématem bylo i parkování. Rezidenti v současné době parkují i na chodnících nebo v křižovatkách, což snižuje přehlednost provozu a vytvářejí se tak potenciálně rizikové situace. Většina dotázaných na veřejných setkáních uvítala informaci o brzkém zavedení zón placeného stání, které by měly být v této oblasti vyznačeny přibližně v polovině roku 2024. Parkovací zóny pomohou v řešení i dalších podnětů od občanů, například se díky nim zlepší rozhledy před přechody, kde nebude parkování legalizováno.

Na setkáních se řešila i kvalita veřejných prostranství, například možnost umístit do některých ulic stromořadí či jinou formou zvelebit pobytový prostor náměstíček a chodníků. Po prověření sítí technického vybavení pod povrchem (podzemní kabely, potrubí apod.) budou i návrhy na umístění zeleně součástí dopravně-urbanistické studie.

Na realizovanou participaci navazují tyto kroky:

  1. zpracování dopravní studie, 
  2. výstupy z dopravní studie budou dále řešeny s Magistrátem hl. m. Prahy (MHMP), aby vyznačil nové přechody, udělal bezbariérové úpravy, vyměnil kočičí hlavy v Primátorské za asfalt atd., 
  3. vyznačení parkovacích zón v průběhu roku 2024, 
  4. odbor dopravy Úřadu MČ Praha 8 se bude zabývat dalšími konkrétními podněty, které z participace vyplynuly, 
  5. Praha 8 bude i nadále s MHMP řešit zprůjezdnění ulice Zenklova a tramvajovou zastávku U Kříže.

S kompletním shrnutím podnětů z plánovacích setkání se můžete seznámit v příloze aktuality ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Vojtěch Munzar byl položen dotaz

věcná diskuze

Dobrý den, máte dojem, že se na půdě Sněmovny odehrává věcná diskuze? Já mám spíš dojem, že koalice ani diskutovat nechce, že si je jistá svou většinou a naopak opozice obstruuje (většinou až moc), aby se zviditelnila. Nějaký smysluplný dialog mezi vládou a opozicí nevidím a myslím, že je chyba na o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Plzeň upraví městský dům v Thámově ulici, vznikne tam šest bytů

13:05 Plzeň upraví městský dům v Thámově ulici, vznikne tam šest bytů

Plzeň upraví svůj bytový městský dům na adrese Thámova 32, na projekt si zažádá o podporu z evropské…