Praha: Rada schválila Pražské stavební předpisy

16.09.2015 9:19

Rada hl. m. Prahy dnes svým usnesením schválila Pražské stavební předpisy (PSP). V této podobě budou odeslány Ministerstvu pro místní rozvoj (MMR) a k notifikaci do Evropské unie.

Praha: Rada schválila Pražské stavební předpisy
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pohled na chrám sv. Víta v areálu Pražského hradu

„Pražské stavební předpisy považuji za problematické dědictví po předchozím primátorovi Hudečkovi, se kterým se město potýká už přibližně rok. Stavební předpisy považuji za jeden ze tří klíčových prvků pro regulaci výstavby a přirozený rozvoj hlavního města Prahy, zároveň jsem odpovědná za legislativu, kterou město vydává. Z těchto důvodů jsem zvolila nestandardní postup, když jsem rozhodla do přípravy předpisů zasáhnout. Mým jediným cílem by to, aby Praha o možnost vydávat vlastní stavební předpisy nepřišla, což městu reálně hrozilo,” uvedla primátorka hl. m. Prahy Adriana Krnáčová.

Předložený text Pražských stavebních předpisů odstraňuje zásadní nedostatky, které byly městu vytýkány ze strany MMR. Jednalo se zejména o špatně řešené požadavky na proslunění a osvětlení a špatnou úpravu kondenzace vodních par. Zásadním problémem pak bylo neprovedení notifikace. Současná podoba? stavebních předpisů všechny tyto problémy odstraňuje a na základě předběžných konzultací s MMR je předpis způsobilý k notifikaci.

Primátorka hl. m. Prahy Adriana Krnáčová rovněž reagovala na nejzásadnější výtky, které v poslední době zaznívaly na adresu nových PSP:

„Zaprvé, není pravda, že přijatý text Pražských stavebních předpisů neumožňuje využití plánovacích smluv. Naopak, plánovací smlouvy je možné v Praze používat již nyní i bez Pražských stavebních předpisů, protože je upravuje přímo stavební zákon.

Zadruhé, není pravda, že by návrh stavebních předpisů umožňoval developerům si umisťovat libovolně stavby bez ohledu na existenci či neexistenci stavební čáry. Předně je tento problém řešený územní dokumentací. Vedle toho platí, že při umisťování stavby má vždy poslední slovo stavební úřad. A stavební úřad je povinen i bez stavební čáry dbát na to, aby přijaté řešení bylo v souladu s veřejným zájmem.

Zatřetí, není pravda, že by schválené stavební předpisy nahrávaly developerům u odstupových vzdáleností mezi jednotlivými objekty. Zde je třeba zdůraznit, že odstupové vzdálenosti v Pražský stavebních předpisech v zásadě kopírují celostátní standard.“

V rámci diskuze na Radě hl. m. Prahy bylo rovněž vyhověnu požadavkům náměstka primátorky Matěje Stropnického, aby součástí dopisu, který bude poslán na MMR, byly dotazy na vhodnost zapracování jeho doplňujících návrhů.

Dnešním dnem byl vyřešen problém, který se jmenoval Pražské stavební předpisy. Město se teď musí soustředit na přípravu Metropolitního plánu, který doplňuje Pražské stavební předpisy. Jeden dokument bez druhého totiž nebude správně fungovat a veřejný prostor, ale i investoři budou neustále doplácet na chybějící regulaci.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Litoměřice: Projekt parkovacího domu v Růžovce je pozastaven

20:27 Litoměřice: Projekt parkovacího domu v Růžovce je pozastaven

Přísné podmínky dotačního programu pozastavují v tuto chvíli projekt výstavby parkovacího domu v uli…