Praha 10: Návrh pražských stavebních předpisů má stále tytéž nedostatky

02.09.2015 10:42

Za neúplnou považují představitelé radnice Prahy 10 již třetí verzi pražských stavebních předpisů (PSP) předloženou pražským magistrátem.

Praha 10: Návrh pražských stavebních předpisů má stále tytéž nedostatky
Foto: wikipedia.org
Popisek: Městská část Praha 10

Účinnost tohoto prováděcího předpisu k zákonu o územním plánování a stavebním řádu (stavební zákon) v lednu po pouhých třech měsících pozastavilo kvůli rozporu se zákonem ministerstvo pro místní rozvoj.

„Po téměř roce projednávání a mnoha měsících práce se nacházíme v bodě nula. Ani napotřetí totiž nebyly zohledněny naše výhrady, takže znění některých paragrafů nadále shledáváme v rozporu s platnou legislativou,“ řekl radní pro územní rozvoj Bohumil Zoufalík.

Pražský magistrát se již téměř rok snaží dát PSP přijatelnou podobu. Pokus upravit je po zákroku ministerstva prostřednictvím technické novely narazil před půl rokem na odpor  pražských městských částí. Podobně v červnu skončila i snaha prosadit věcnou novelu, která by v PSP zohlednila programové priority magistrátu.

V polovině srpna rozeslal magistrát městským částem další návrh. Za hlavní problém radnice Prahy 10 považuje návrh úpravy proslunění, denního a umělého osvětlení, navrhovanou úpravu výškové regulace a umísťování staveb a kapacity, formy a charakteru parkování. Opakovaně upozorňuje rovněž na možnou kolizi ustanovení řešícího umístění reklamních zařízení v Praze se zákonem o ochraně hospodářské soutěže. „Jsme přesvědčeni, že městské části by měly samy rozhodovat o tom, jaká reklamní zařízení na svém území povolí,“ řekl radní Zoufalík. Představitelé Prahy 10 se rovněž domnívají, že PSP by měly zavést také tzv. plánovací smlouvu o spoluúčasti žadatele na vybudování nové či úpravách stávající veřejné infrastruktury.

Dalším neustále se opakujícím problémem je krátká lhůta, kterou pražský magistrát pro projednání návrhu stanovuje. „Tentokrát je to období od 17. do 31.srpna. To je opět doba zcela neadekvátní důležitosti předpisu, protože za dva týdny ho nelze kvalifikovaně rozebrat a projednat,“ uvedl radní Zoufalík.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Byl byste pro, aby měli cyklisti SPZ?

Cyklisti jsou všude a dost často bohužel nedbají pravidel silničního provozu. Už víckrát se mi ale stalo, že udělali nějaký přestupek a vlastně jim to projde, protože je nemáte jak identifikovat, i když je třeba natočíte nebo je zachytí nějaká kamera. Neměli by mít na kole něco, podle čeho půjdou id...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Plzeň: Nové čtyřkolky pro Městskou policii

19:27 Plzeň: Nové čtyřkolky pro Městskou policii

Městská policie Plzeň převzala ve čtvrtek 2. května 2024 do užívání dvě nové terénní čtyřkolky typu …