Praha: Záchranáři učili sluchově postižené děti předcházet nebezpečným úrazům

26.06.2014 18:15

Sluchově postižené děti se dnes učily, jak předcházet nebezpečným úrazům. V jejich mateřské škole v Holečkově ulici je navštívili profesionální záchranáři, kteří jim hravou formou radili, na co dávat pozor a jak se případně chránit.

Praha: Záchranáři učili sluchově postižené děti předcházet nebezpečným úrazům
Foto: Hans Štembera
Popisek: Praha

Dnešní školení se od těch ostatních navíc lišilo formou výkladu. Vzhledem k postižení dětí kladli záchranáři důraz na používání názorných pomůcek a hrané scénky. Úzce spolupracovali také s pedagogy, kteří dětem vše překládali do znakového jazyka. Předškoláky přišla povzbudit i radní hl. m. Prahy pro oblast školství a volného času Ludmila Štvánová.

„Je důležité, aby děti věděly, jak mohou úrazům předcházet. Proto oceňuji tento projekt, který je schopen dětem názorně ukázat, jak se v kritických situacích správně zachovat. Důkazem, že programy podobného typu mají smysl, je i velké množství kladných ohlasů z řad pedagogů i samotných rodičů,“ uvedla radní Ludmila Štvánová.

Dnešní akce byla součástí speciálního projektu „Prevence dětem“, který se zaměřuje na předcházení úrazům těch nejmenších. Právě děti předškolního věku totiž dokáží jen málokdy správně odhadnout rizikovou situaci a mohou přecenit své síly nebo neposlechnout dobře míněné rady. Za dobu fungování projektu se takto podařilo vyškolit více než 16 tisíc dětí.

Projekt „Prevence dětem“ podporuje Magistrát hl. m. Prahy už přes dva roky a mateřské školy se mohou k účasti přihlásit zcela zdarma. Profesionální záchranáři, policisté a hasiči pak učí děti hravou formou a praktickým tréninkem preventivní průpravě. Volba tematických okruhů, jimž se program věnuje, vychází z odborných studií a statistických údajů záchranné služby hlavního města Prahy s akcentem na nejčastější výskyt úrazů. Ty mají na svědomí až 300 dětských životů ročně a vedou tak k mnoha zbytečným úmrtím dětí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Magistrát hl.m. Prahy

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Tábor ošetřuje stromy na třídě 9. května pneumatickým rýčem

16:31 Tábor ošetřuje stromy na třídě 9. května pneumatickým rýčem

Na třídě 9. května provádějí zaměstnanci Technických služeb Tábor (TST) od 2. května 2024 ošetření k…