Praha se zapojila do projektu STEPHANIE

27.05.2017 13:56

Hlavní město Praha se stalo jedním z osmi partnerů pětiletého evropského projektu STEPHANIE, který je realizován v rámci programu Interreg Europe. Ve dnech 7. a 8. června 2017 tak na území metropole proběhne mezinárodní setkání zaměřené na využití vesmírných technologií s fotonikou k řešení společenských výzev.

Praha se zapojila do projektu STEPHANIE
Foto: Hans Štembera
Popisek: Praha, logo

Projekt STEPHANIE sdružuje osm partnerů z celkem sedmi evropských zemí, jejichž společným cílem je sdílet zkušenosti a inovativní nápady, které by přispěly k využití všech výhod plynoucích z vesmírných technologií založených na fotonice. Za předpokladu, že se podaří odstranit mezeru mezi výsledky vesmírných výzkumů a jejich aplikací na zemi, mohou být tyto technologie jednou z budoucích klíčových oblastí evropského průmyslu. Partnerské země a další zúčastněné strany tak chtějí v rámci projektu zajistit, aby investice do výzkumu a inovací směřovaly k příležitostem, které fotonika nabízí, a na tomto základě byla vytvořena opatření a služby, jejichž cílem bude řešit společenské výzvy, zejména z oblasti zdraví, životního prostředí a bezpečnosti.

„Tento projekt přináší zajímavou příležitost vstoupit do oblasti, která sice aktuálně není příliš v centru pozornosti, i přesto se v ní však do budoucna nalézá značný potenciál. Pro Prahu bude spolupráce na tomto projektu rozhodně přínosem a rádi se zapojíme do následné implementace navržených opatření,“ uvedla radní hl. m. Prahy pro oblast školství a evropské fondy Irena Ropková.

V rámci projektu STEPHANIE bude ve dnech 7. a 8. června 2017 hlavní město Praha hostit mezinárodní setkání všech partnerů a dalších zúčastněných stran. Diskusní část, ve které budou projednávány praktické úkoly projektu, se uskuteční v Sále architektů na Staroměstské radnici. Hosté z partnerských institucí dále navštíví laserové centrum ELI Beamlines v Dolních Břežanech, které je špičkovým zařízením sloužícím českému i mezinárodnímu vědeckému výzkumu.

„Těší nás, že se další mezinárodní setkání zúčastněných stran projektu koná právě v Praze. Máme tak možnost našim evropským partnerům předvést kvality českého výzkumu, které jsou naprosto srovnatelné s kvalitou výstupů výzkumů zahraničních,“ doplnil Karel Andrle, pověřený ředitel odboru evropských fondů Magistrátu hlavního města Prahy.

Projekt STEPHANIE (Space TEchnology with Potonics for market and societal challenges) je spolufinancován Evropskou unií prostřednictvím Evropského fondu pro regionální rozvoj (EFRR/ERDF) v rámci územní spolupráce INTERREG EUROPE. Do projektu jsou kromě hlavního města Prahy zapojeny také agentury a řídící orgány z Itálie, Francie, Německa, Španělska, Velké Británie a Belgie. V rámci první tříleté fáze projektu STEPHANIE budou na mezinárodní úrovni projednávány veškeré návrhy a zkušenosti, na jejichž základě dojde k vytvoření regionálních akčních plánů, které budou obsahovat konkrétní opatření vedoucí ke zlepšení politiky v této oblasti. Během navazující dvouleté fáze dojde k implementaci doporučení a následnému vyhodnocení jejich úspěšnosti Celková doba trvání projektu je pět let, k jeho ukončení dojde 31. prosince 2021.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Liberec: Zastupitelstvo schválilo znovuobnovení lanové dráhy na Ještěd

13:05 Liberec: Zastupitelstvo schválilo znovuobnovení lanové dráhy na Ještěd

Zastupitelstvo města Liberec schválilo záměr znovuobnovení lanové dráhy na Ještěd ve variantě: jedna…