Přerov: Kino Hvězda bude filmy měnit operativně, bude vsázet na aktuální zájem diváků

10.08.2023 10:32

Přerovské Kino Hvězda nabídne od září návštěvníkům nový koncept fungování.  Ten by měl přinést především pružnější reakci na zařazení filmů, které se divákům líbí – a utlumení těch, o které je menší zájem. „Plánovat se tedy nebude na měsíc dopředu, jako dříve, ale pouze na dva týdny, aby bylo možné podle diváckého zájmu s filmy pracovat.  V souladu s tím, že obecně do kin chodí méně lidí, se nebude promítat v pondělky a v úterky,“ uvedl ředitel Kulturních a infomačních služeb města Přerova Jaroslav Macíček. Novou praxi po Vánocích vedení kina vyhodnotí – a pokud se tento model osvědčí, bude v ní pokračovat i v příštím roce.

Přerov: Kino Hvězda bude filmy měnit operativně, bude vsázet na aktuální zájem diváků
Foto: prerov.eu
Popisek: Přerovské Horní náměstí

„Dělat program měsíc dopředu a na celých třicet až jednatřicet dní, to byla doslova dramaturgická sebevražda a věštění z křišťálové koule. Je těžké dopředu odhadnout návštěvnost, když ještě nebyla ani světová premiéra. Navíc přerovské publikum je svým chováním i výběrem filmových titulů specifické a co funguje v jiných kinech, to na zdejší obyvatele neplatí,“ říká vedoucí kina Svatava Měrková. Čtrnáctidenní programování umožní pružněji reagovat na to, zda se filmy u diváků uchytí nebo nikoli. „Například srpnový program je ve finále úplně jiný, než byl zamýšlen. Tím, že vznikal první červencový týden, mohli jsme se jenom domnívat, jak lidé přijmou Barbie a Oppenheimera. A přijali je vskutku nadmíru, takže jsme operativně stáhli divácky neatraktivní tituly a místo nich přidali devětkrát Barbie a pětkrát Oppenheimera. A diváci to ocenili, každé takto přidané představení navštěvuje okolo stovky filmových fanoušků,“ popsala současnou praxi Svatava Měrková.  S tímto krokem logicky přichází i další změna, a tou je absence tištěných plakátů na výlepových plochách. „Když chceme pružně reagovat na poptávku, nelze tisknout každý týden nový program nebo v tom starém škrtat. Takže budeme mít program pravidelně na našich stránkách a sociálních sítích – a budeme ho rozesílat i formou newsletterů. Vozili jsme tištěné programy do okolních měst a obcích v regionu. Tam budeme posílat informace emailem,“ upřesnila Měrková.

Podzimní novinkou je také zkrácení promítacích dnů na středu až neděli. „Není to nic nového, naši diváci se s tímto mohli již setkat v minulosti. Když nejsou zajímavé filmy, nemá smysl na sílu hrát každý den, aby seděl v sále jeden člověk. Jakmile bude zase nabídka filmů pestřejší, najedeme opět na sedmidenní provoz. O žádné premiéry diváci určitě nepřijdou, to se bát nemusejí. Ostatně, tato praxe je běžná i v jiných kinech ve městech naší velikosti,“ uzavírá ředitel Macíček. Ten také připomněl, že z důvodu úspor se prozatím v kině pozastavuje i filmový klub a projekce artových filmů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Tomio Okamura byl položen dotaz

Fakt si myslíte, že jsou Ukrajinci nacisti?

Proto, že se brání a brání svou zem nebo proč? Vy byste ČR nebránil, kdyby bylo potřeba? A nejsou Ukrajinci spíš hrdinové?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Domažlice: Nově odhalený pamětní kámen připomíná 20. výročí vstupu do Evropské unie

16:29 Domažlice: Nově odhalený pamětní kámen připomíná 20. výročí vstupu do Evropské unie

Dvě ruce, které se vzájemně spojují, jsou dominantou na pamětním kamenu s pamětní deskou, které upom…