Přerov: Lidé si mohou zdarma odebrat hnojivo

10.08.2015 11:48

První várka kompostu je připravena k expedici. Maximálně tři sta kilo na číslo popisné.Z bioodpadu, který Přerované sbírali od poloviny března, vzniklo hnojivo – a to si teď lidé mohou bezplatně odebrat.

Přerov: Lidé si mohou zdarma odebrat hnojivo
Foto: prerov.eu
Popisek: Přerovské Horní náměstí

Technické služby města Přerova připravily první expedici kompostu na pondělí 17. srpna. Občané Přerova a místních částí si mohou z žeravické kompostárny odvézt maximálně 300 kilogramů na jednu adresu – respektive na číslo popisné. 

„Netříděný kompost, který si zájemci naloží vlastními silami, získají zdarma. V případě, že budou chtít tento kompost naložit, zaplatí manipulační poplatek 50 korun za jedno naložení. Pokud budou chtít kompost tříděný, vydají 100 korun za jedno naložení,“ uvedl jednatel Technických služeb města Přerova Bohumír Střelec. Pro kompost si lidé mohou přijet od pondělí do pátku od sedmi ráno do dvou odpoledne.

Sběr bioodpadu má v Přerově za sebou krátkou historii. V roce 2014 se začala v místní části Přerova – v Žeravicích – stavět nová kompostárna na zpracování biologicky rozložitelného komunálního odpadu. V průběhu zimních měsíců roku 2015 získali lidé z rodinných domů z Přerova a z místních částí hnědé kontejnery na bioodpad a učili se třídit. Samotný provoz kompostárny byl spuštěn až v měsíci květnu, kdy bylo nashromážděno dostatečné množství travní hmoty, která byla následně smíchána s třiceti procenty dřevní štěpky. „Vlastní proces zrání kompostu trvá minimálně šedesát dní, kdy je hmota, která je podrcena v drtiči, následně navrstvena na jednotlivé zakládací hromady. Ty jsou pak provzdušňovány překopávačem kompostu z důvodu urychlení zrání kompostu,“ vysvětlil vedoucí kompostárny Zdeněk Rybka.

Od července „krmí“ kompostárnu i lidé z přerovských sídlišť, kteří dostali rovněž možnost třídit bioodpad.  Také oni si mohou přijet pro kompost.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Plzeň: Nové čtyřkolky pro Městskou policii

19:27 Plzeň: Nové čtyřkolky pro Městskou policii

Městská policie Plzeň převzala ve čtvrtek 2. května 2024 do užívání dvě nové terénní čtyřkolky typu …