Přerov: Nechceme v Chemiku ubytovnu, navrhujeme raději demolici objektu

12.11.2017 16:57

Přerovští radní navrhují zastupitelům, aby zrušili výběrové řízení na prodej ubytovny Chemik – a nově doporučují, aby osmipatrová panelová budova s adresou Velké Novosady 13 navždy zmizela z mapy města.

Přerov: Nechceme v Chemiku ubytovnu, navrhujeme raději demolici objektu
Foto: prerov.eu
Popisek: Přerovské Horní náměstí

Demolici chtějí prosadit právě proto, aby v Přerově nevznikal prostor pro byznys chudobou, s nímž by se do města mohla dostat další vlna sociálně slabých – a potenciálně problémových – lidí. Zastupitelé se budou jejich návrhem zabývat v pondělí 20. listopadu.

„Budova Chemiku byla vystavěna v roce 1968 coby ubytovací zařízení pro zaměstnance Přerovských chemických závodů. Do majetku města se objekt s byty dostal v říjnu roku 2000. V roce 2012 si od města Chemik pronajala První KPU, která zde má ubytovnu,“ řekl Stanislav Jurečka z odboru majetku přerovského magistrátu.  Na každém patře osmipatrového domu jsou čtyři jednopokojové a čtyři dvoupokojové byty - celkem tu může najednou pobývat skoro dvě stě lidí. Podle pronajímatelů slouží část domů jako zařízení pro ubytování zaměstnanců firem či sportovních oddílů, část objektu obývají sociálně slabí lidé. Vzhledem k poloze domu – Chemik stojí kousek od nádraží, deset minut od centra města a v blízkosti velkého marketu – je právě o toto zařízení velký zájem. Objekt ale není v dobrém technickém stavu a radní města se už v listopadu roku 2015 rozhodovali, co s ním dál. Nechali vyhotovit stavebně technické posouzení stavby i s odhadem nákladů na rekonstrukci  - a odhad znalců se zastavil na částce 33 milionů 450 tisíc korun.

„Tuto částku do záchovných prací jsme ale investovat nechtěli. Letos jsme se proto rozhodli, že objekt nabídneme k prodeji. V červnu nám byl znalcem doručen posudek, který konstatoval, že zjištěná cena Chemiku je 19 milionu korun – a cena v místě a čas obvyklá je 14 a půl milionu korun,“ vzpomněl náměstek přerovského primátora Pavel Košutek. Do výběrového řízení se přihlásila společnost YDK Czech, která nabídla kupní cenu 17 milionů 555 tisíc korun a předložila i svůj podnikatelský záměr – tedy zrekonstruovat Chemik a pak jej využít jako nájemní dům s byty. Komise pro projednávání záměrů v majetkoprávních záležitostech, která je poradním orgánem rady, ale radní města upozornila, že společnost YDK Czech je navázána na dalších jednačtyřicet subjektů, které vznikly v průběhu letošního roku. „Jevilo se nám, že je společnost účelově založená – a to s vysokou pravděpodobností pro byznys s chudobou. Znamenalo by to, že by tu hrozilo reálné riziko vzniku ubytovny pro sociálně slabé. Nechceme tento druh podnikání podporovat,“ vysvětlil náměstek Košutek. Radní proto pro tento prodej ruku nezvedli - naopak navrhují, aby padesát let stará budova byla zdemolována. „Demolice objektu se může pohybovat od 10 do 12 milionů korun. Náklady by bylo možné případně spolufinancovat z programu Ministerstva pro místní rozvoj – bude-li ovšem tento titul vypsán pro rok 2019. V tom roce by totiž - v případě souhlasu zastupitelstva - mohlo k demolici dojít,“ doplnila Ivana Pinkasová z přerovského magistrátu.

Město se opakovaně brání vzniku ubytoven

V Přerově je v současné době osmnáct sociálních ubytoven. Aby tu nebujel další byznys s chudobou, rozhodli se v roce 2016 zastupitelé koupit za 42 a půl milionu korun hotelový dům Strojař, který stojí v centru Přerova. I v tomto případě hrozilo, že by panelový dům mohla koupit společnost, která by tu rozjela ubytovací byznys. Strojař byl – stejně jako Chemik – postaven v roce 1968 a sloužil coby ubytovací zařízení pro zaměstnance Přerovských strojíren. Později dům vlastnila armáda, takže v objektu žili vojáci z bochořského letiště - po zrušení základny byl objekt opuštěný a Ministerstvo obrany ho nabízelo k prodeji. Obava, aby 144 pokojů neobsadili sociálně slabí lidé, přiměla zastupitele zvednout ruku pro koupi objektu. O budoucnosti Strojaře se v současné době stále jedná.

„Opakovaně už zasedala porota pro architektonicko-urbanistickou soutěž – odborníci definují podmínky soutěže, která bude vyhlášena. V současné době ještě zjišťujeme únosnost stropů, která je pro další jednání velmi důležitá a limitující,“ konstatoval přerovský radní Petr Vrána. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Vojtěch Munzar byl položen dotaz

věcná diskuze

Dobrý den, máte dojem, že se na půdě Sněmovny odehrává věcná diskuze? Já mám spíš dojem, že koalice ani diskutovat nechce, že si je jistá svou většinou a naopak opozice obstruuje (většinou až moc), aby se zviditelnila. Nějaký smysluplný dialog mezi vládou a opozicí nevidím a myslím, že je chyba na o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Plzeň upraví městský dům v Thámově ulici, vznikne tam šest bytů

13:05 Plzeň upraví městský dům v Thámově ulici, vznikne tam šest bytů

Plzeň upraví svůj bytový městský dům na adrese Thámova 32, na projekt si zažádá o podporu z evropské…