Problémy se zákazem kouření v restauracích zatím v Hlučíně nejsou

08.06.2017 17:06

První týden platnosti nového zákona, který zakazuje kouření v restauracích, včetně jejich zastřešených zahrádek, se zatím v Hlučíně nijak dramaticky neprojevoval. Obavy, že budou kuřáci před restauracemi odhazovat nedopalky a hlučet, se nepotvrdily.

Problémy se zákazem kouření v restauracích zatím v Hlučíně nejsou
Foto: Hlučín.cz
Popisek: Hlučín

„Strážníci Městské policie Hlučín mají za úkol bedlivěji kontrolovat okolí restaurací, zda kuřáci venku například hlukem neobtěžují okolní obyvatele, nebo nedělají nepořádek. Žádné stížnosti tohoto druhu jsme ale nezaznamenali. Věříme, že kuřáci v našem městě k sobě dokážou být ohleduplní,“ řekl starosta Hlučína Pavel Paschek.

„O prvním červnovém víkendu si stěžovali na hluk ze zahradní restaurace krátce po 22 hodině obyvatelé sídliště OKD. V souvislosti s kouřením před hospodami a restauracemi se žádné stížnosti neobjevily,“ potvrdil velitel Městské policie Hlučín Luděk Olšovský. U některých podniků v Hlučíně na kuřáky mysleli a nachystali pro ně venku popelníky.

Nový zákon o ochraně zdraví před škodlivými účinky návykových látek, který omezuje na mnoha místech kouření tabáku i elektronických cigaret, platí v České republice od 31. května letošního roku. Za jeho porušení mohou kuřáci už nyní dostat pokutu až do výše 5 tisíc korun. Prodejci a provozovatelé barů, vináren restaurací, diskoték a dalších obdobných podniků mají dle zákona odklad devadesát dní. To znamená, že na přizpůsobení své činnosti novým povinnostem mají čas do konce srpna.

Kouřit se nesmí také na nástupištích a v čekárnách veřejné dopravy, ve zdravotnických zařízeních, v prostoru dětských hřišť a sportovišť, v zábavních prostorech, jako jsou kina, divadla, výstavní a koncertní síně, sportovní haly, ve školských zařízeních, ve veřejnosti přístupných vnitřních prostorech a v dopravních prostředcích veřejné dopravy. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jan Farský byl položen dotaz

Proč jste jako jiní neodpověděli na otázky týkající se svobody projevu?

https://beta.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Prekvapeni-ze-SPOLU-Vondra-zaslal-odvaznou-odpoved-Muze-mit-dohru-755196. Je to proto, že máte máslo na hlavě, protože jste to hlavně vy, kdo tu chce omezit svobodu slova - vy to tedy nazýváte boj s dezinformacemi, ale přitom ani nejste schopni definova...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Přerov: Dešťová zahrada se otevřela veřejnosti, zelená oáza s tekoucí vodou potěší i děti

10:23 Přerov: Dešťová zahrada se otevřela veřejnosti, zelená oáza s tekoucí vodou potěší i děti

Dešťová zahrada – ráj pro lidi, zvířata i rostliny. Vodní prvky, které potěší zejména děti. Budky pr…