Prostějov: Národní dům získá staronové vitráže

18.06.2017 18:36

Rada města Prostějova se shodla na zadání výběrové řízení, prostřednictvím systému PPE, na výrobu vitráže v divadelním sále Národního domu v Prostějově.

Prostějov: Národní dům získá staronové vitráže
Foto: prostejov.eu
Popisek: Prostějov

Vše má proběhnout v souladu s návrhem akademického malíře Jana Jemelky. Dokončený návrh je v souladu s původním koncepčním světelným a výtvarným řešením Jana Kotěry. Výběrové řízení bude, prostřednictvím systému PPE na výrobu vitráže zadáno tak, aby došlo k její instalaci v červenci až srpnu 2018. Vše také odsouhlasily příslušné orgány památkové péče.

„Vitráže zde v minulosti byly. Nám se ale pouze dochovaly dobové projektové nákresy v černobílém provedení, ve kterých je jen schematicky naznačena dekorativní výzdoba vitráží. Samotné vitráže bohužel nemáme,“ vysvětlil před časem první náměstek primátorky Zdeněk Fišer s tím, že jde snahu o návrat ke kořenům.

„Místa, kde byla v minulosti tato díla umístěna, jsou dnes zazděná. Konkrétně se jednalo o elipsu na stropě divadelního vestibulu a lunetu nad balkonem divadelního sálu,“ doplnil Fišer. Jedná se o dílčí akci spadající pod komplexní projekt Národní dům v Prostějově, která bude řešena v rámci dotací ITI Olomoucké aglomerace.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Byl byste pro, aby měli cyklisti SPZ?

Cyklisti jsou všude a dost často bohužel nedbají pravidel silničního provozu. Už víckrát se mi ale stalo, že udělali nějaký přestupek a vlastně jim to projde, protože je nemáte jak identifikovat, i když je třeba natočíte nebo je zachytí nějaká kamera. Neměli by mít na kole něco, podle čeho půjdou id...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Tábor ošetřuje stromy na třídě 9. května pneumatickým rýčem

16:31 Tábor ošetřuje stromy na třídě 9. května pneumatickým rýčem

Na třídě 9. května provádějí zaměstnanci Technických služeb Tábor (TST) od 2. května 2024 ošetření k…