Prostějov: Volební období je v půli. Bilancujeme

11.04.2017 19:05

Jak je plněno Programové prohlášení Rady města 2014 – 2018 a čeho se podařilo dosáhnout?

Prostějov: Volební období je v půli. Bilancujeme
Foto: prostejov.eu
Popisek: Prostějov

Osmidílný seriál uzavírají poslední dva díly, jenž se zaměřují na plnění úkolů, které si Rada města Prostějova na začátku svého funkčního období stanovila. Tentokrát jde o oblast sportu, volného času, školství a kultury, a také oblast samosprávy a výkonu státní správy.

Ke kterým bodům se v oblasti sportu, volného času, školství a kultury radní zavázali?

- velkou pozornost budeme i nadále věnovat prostějovským předškolním a školním zařízením

- podpoříme sport s důrazem na sportovní aktivity dětí a mládeže a na úspěšnou reprezentaci města

- podpoříme zlepšování podmínek rekreačního plavání

- podpoříme volnočasové aktivy dětí a mládeže

- podpoříme festivaly pořádaných městem – zejména Wolkrův Prostějov, Hanácké slavnosti a další aktivity

- Městské divadlo, knihovnu a Sportcentrum považujeme za důležité a potřebné instituce, jejich činnost budeme podporovat

- podpoříme budování vícegeneračních hřišť v různých lokalitách města

- vybudujeme další sportoviště

- budeme pokračovat ve vydávání publikací o Prostějově

- budeme usilovat o obnovení městské galerie

Školská zařízení postupně procházejí modernizací, řadou oprav a zlepšení. Provádí se jak kompletní opravy škol, tak i energeticky úsporná opatření, která mají v budoucích letech ušetřit finance za energie. Zaměřujeme se také na modernizaci vybavení mateřských a základních škol.

Mnoha milionová podpora jde také různým druhům sportu. Zde naleznete informace o všech sválených dotacích od roku 2011 https://www.prostejov.eu/cs/obcan/dotace.html.

Dlouhodobě připravovanou záležitostí je nový plavecký bazén v lokalitě nazvané „koupelky“ v Krasicích. Celkovou rekonstrukcí prochází také areály Velodromu a Sportcentra.

Připravujeme také tradiční akce jako je Wolkrův Prostějov, Hanácké slavnosti, Prostějovské kulturní léto a zimu, Velikonoční jarmark či například Masopust. Akce tohoto druhu přispívají k oživení centra města. Novinky také přinese osamostatněné Kino Metro 70, které již od ledna 2017 pod vedením nové ředitelky chystá změny jak stavebního charakteru, tak změny v repertoáru.

V rámci revitalizace Neumannova náměstí bude součástí stavby umístění fitness prvků pro seniory.

Také při revitalizaci náměstí Spojenců je plánována výstavba vícegeneračního hřiště. Hřiště pro seniory bude funkčně podélně rozděleno. Jedna část bude osazena venkovními prvky pro cvičení – parkovní posilovací stroje. Druhou část hřiště bude možné využít např. pro pétanque. Zahájení revitalizace náměstí je plánováno v 1. polovině roku. Lidé již znají workoutové hřiště v Kostelecké ulici, víceúčelové hřiště v Čechovicích (2016) či v Kolářových sadech a podobně. Daří se také zvelebovat stávající sportovní stánky, připravujeme rekonstrukce sportovišť. Také pro městskou galerii se připravuje nové umístění.

A ke kterým bodům se v oblasti radní zavázali v oblasti samosprávy a výkonu státní správy?

- nadále budeme spolupracovat s osadními výbory

- budeme pokračovat v besedách s občany a s podnikateli

- budeme pokračovat v projektu Zdravé město a místní Agenda 21

- budeme klást důraz na další zlepšování práce magistrátu

- zrealizujeme další opatření ke zvýšení transparentnosti a otevřenosti radnice

Pravidelně vyhodnocujeme všechny zápisy ze zasedání osadních výborů a řešíme průběžně žádosti a připomínky. Spolupráce probíhá i formou tradičních besed s občany v jednotlivých částech města. Zdárně se pokračuje také v aktivitách projektu Zdravé město a místní Agenda 21 – známé jsou projekty a kampaně jako například Den bez aut, Den Země, Den seniorů, Dny zdraví, Den diabetu, Den melanomu, Dětský čin roku, Den s IZS, soutěž O pohár Zdravého města či různé festivaly a besedy. Více informací naleznete https://www.prostejov.eu/cs/samosprava/zdrave-mesto-prostejov-a-mistni-agenda-21/zdrave-mesto-a-mistni-agenda-21-aktualne/

Daří se i další zlepšování práce magistrátu, který za dobu tohoto volebního období získal, stejně tak jako město Prostějov, řadu ocenění. Namátkou jmenujme Zlatý erb – Nejlepší webová stránka  města – 2. místo v rámci krajského kola Olomouckého kraje soutěže Zlatý erb (rok 2017), či ocenění Přívětivý úřad 2016 – 1. místo v Olomouckém kraji (rok 2016). V letošním roce jsme opět bodovali v hodnocení Město pro byznys, kde jsme se umístili v Olomouckém kraji na třetím místě.

Vedení města také stále více pracuje na takzvané transparentní radnici a zveřejňuje na svém webu informace typu registr pohledávek, rozklikávací rozpočet, transparentní účet, přehled uzavřených veřejnoprávních smluv, faktury jak ty odeslané, tak přijaté. Bez zajímavosti není ani Monitor – informační portál MFČR. Více informací ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Kateřina Konečná byl položen dotaz

Populismus?

Dobrý den, proč s návrhem na snížení platu přicházíte až teď před volbami? A jestli vám přijde vysoký, což nerozporuji, zajímalo by mě, co s tak vysokým platem děláte vy? Dáváte třeba část na dobročinné účely, jako to třeba dělal prezident Zeman? A ještě jedna věc, není plýtvání penězi celý chod EU,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zlín: Sdílená kola nextbike frčí. Loni na nich Zlíňané dvakrát objeli zeměkouli

22:28 Zlín: Sdílená kola nextbike frčí. Loni na nich Zlíňané dvakrát objeli zeměkouli

Město Zlín se může pyšnit úspěšnou sezónou bikesharingu v roce 2023, jak naznačují nově zveřejněná d…