Rýmařov: Plán investic města na rok 2015 a celé volební období

12.01.2015 16:00

Návrh plánu investic města na rok 2015 z valné části tvoří investice, které přecházejí z roku 2014 – zateplení budovy kuželny a Sokolovské 29, 31, 33 (SŠ Prima) a dostavba II. etapy odpadového centra – překladiště odpadů na ulici 8. května. Všechny tři stavby jsou o celkovém finančním objemu 11 686 tis. Kč a dotace ze Státního fondu životního prostředí na ně činí 9 431 tis. Kč.

Rýmařov: Plán investic města na rok 2015 a celé volební období
Foto: wikimedia.org/Martin Kotačka
Popisek: Rýmařov

Prakticky až v roce 2015 začne dlouho připravovaná rekonstrukce a zateplení domu Radniční 1, 3, 5, 7, jejíž součástí je i vybudování obchodní pasáže s výstupem do lokality Hrádku, kde je již připraven projekt na opravu a rozšíření parkoviště a přístupu k pasáži.

Zcela novou investicí by mělo být pořízení kontejnerů na separaci biologicky rozložitelného odpadu. Právě od roku 2015 vzniká pro město povinnost tento druh odpadu od obyvatel a institucí z komunálního odpadu separovat a likvidovat. Město už problém částečně řešilo vybavením zájemců z řad majitelů rodinných domků kompostéry. Další investicí by měly být úpravy a pořízení technologie pro čističku odpadních vod na ulici 8. května na snížení obsahu fosforečnanů ve vypouštěných odpadních vodách za 2 500 tis. Kč a dostavba kanalizace na ulici Na Stráni za 1 800 tis. Kč.

Na rok 2015 je také plánována rekonstrukce autobusového nádraží. Bude znamenat podstatnou změnu v jeho provedení. V plánu je výstavba veřejných WC, propojení ulice Tomáše Matějky s Lipovou ulicí, zmenšení plochy nádraží a nový nástupní přístřešek. Podle projektu má stavba stát 20 357 tis. Kč, přitom počítáme s tím, že dotace bude 16 286 tis. Kč. Podmínkou zahájení této stavby ovšem je zahájení činnosti nových operačních programů v plánovacím období Evropské unie na roky 2014–2020 a úspěch žádosti v příslušném operačním programu. Počítáme s podáním žádosti do Integrovaného regionální operačního programu (IROP), první osy – Doprava, kde by právě měly být přidělovány dotace na řešení dopravních terminálů měst a obcí. Zahájení funkce operačních programů se bohužel neustále oddaluje, což ohrožuje čerpání prostředků EU i v následujícím plánovacím období. Jako součást oprav komunikací je na rok 2015 také připravována rekonstrukce Hornoměstské ulice od náměstí Svobody po napojení na Okružní ulici.

Plán investic na zbytek volebního období je zatím v jednání a měl by být zastupiteli schválen na zasedání v dubnu 2015. Zastupitelé mají na výběr řadu návrhů; z těch z minulého období jsou to například rekonstrukce Školního náměstí, rekonstrukce garáží na Palackého ulici na hasičskou zbrojnici, zastřešení zimního stadionu, dostavba muzea, infrastruktura pro výstavbu 13 rodinných domků v Edrovicích, rekonstrukce kina, rekonstrukce budovy Bartákova 21, rekonstrukce dětského oddělení v nemocnici, zateplení budovy na ulici 8. května. Z nově zamýšlených témat to jsou výkupy a likvidace chátrajících domů ve městě, investice ve prospěch spolupráce s podnikatelskými subjekty pro vznik pracovních míst, rozšíření stávající výroby, vyšší přidanou hodnotu výrobků ad.

Témat mají zastupitelé připravenu jistě celou řadu a bude nutné vybrat a shodnout se na těch nejpotřebnějších. Přitom je nutné vzít v úvahu, že zastupitelé mohou na investice a opravy komunikací ročně věnovat z rozpočtu částku přibližně do 25 mil. Kč, za celé volební období pak 100 mil. Kč, a tak je nutné investice a opravy komunikací rozložit do celého volebního období a realizovat tak, aby se město nezadlužovalo, pokud to nebude nezbytně nutné. I nadále samozřejmě platí strategie získat na realizaci investičních záměrů co možná největší množství dotací a vlastní prostředky použít jen ke spolufinancování.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: .

Operátoři

Pane senátore, dobrý den, myslíte, že je šance, že se někdy dočkáme slibovaného čtvrtého operátora a tím i levnějších cen? Kdo je odpovědný za to, že tu nemáme čtvrtého operátora? Někde jsem četl, že tu být nemůže, což nechápu. Žijeme přeci ve svobodné a tržní ekonomice nebo ne? Nevím, zda mi dokáže...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

České Budějovice: Část Vrbenské ulice čeká kompletní obnova, náhradní MHD je zajištěna

7:37 České Budějovice: Část Vrbenské ulice čeká kompletní obnova, náhradní MHD je zajištěna

V květnu začne kompletní rekonstrukce 230 metrů dlouhého úseku ulice Vrbenská v místě od křižovatky …