Soutěž Do práce na kole startuje opět po roce i v Hradci Králové

21.03.2017 6:33

Pro běžce, chodce, vozíčkáře, jezdce na koloběžkách, bruslích, longboardech, ale zejména pro cyklisty odstartovala začátkem března po celém Česku možnost registrace do sedmého ročníku soutěže DO PRÁCE NA KOLE. I letos se do této kampaně, která si vzala za cíl hravou formou přivést obyvatele města k využívání šetrných způsobů dopravy, ulevit životnímu prostředí a také vnést více radosti a pohybu do běžného pracovního dne, zapojil Hradec Králové. Stačí jen vytvořit týmy o 2-5 lidech a během května se pak co nejčastěji přesunovat do práce vlastními silami.

Soutěž Do práce na kole startuje opět po roce i v Hradci Králové
Foto: hradeckralove.org
Popisek: Pohled na historické náměstí v Hradci Králové

V loňském roce se soutěže Do práce na kole, kterou pořádá spolek Auto*Mat, zúčastnilo téměř 11 000 lidí z 1 825 institucí a 27 měst. Letos přibylo dalších pět měst a očekává se i nárůst počtu účastníků a také zaměstnavatelů, kteří své zaměstnance v šetrném cestování do práce podporují (více v příloze „DPNK v číslech“). V Hradci Králové v roce 2016 soutěžily téměř dvě stovky lidí v 64 týmech, celkem se najelo přes 45,5 tisíc km, to vše s podporou města a osmi lokálních partnerů.

„Stačí se zaregistrovat na webu dopracenakole.cz a přihlásit se. Registrace jsou otevřené až do 30. dubna, ale určitě se vyplatí přihlásit již v březnu, kdy je účastnický poplatek nejnižší,” vysvětluje Hana Škodová z pořadatelského spolku Auto*Mat.  V Hradci Králové se tato akce objeví počtvrté za sebou. „Věříme, že se počet účastníků i zapojených firem dále zvýší. Letos nově s organizací pomáhá i hradecký Bajkazyl, který pro cyklisty připravuje zázemí v centru města. A dík patří samozřejmě i našim místním partnerům,“ doplňuje Karel Šimonek za místního spolupořadatele. 

Motto letošního ročníku zní: „Do práce na kole jezdí i profíci!“ a naznačuje, že na kole nemusejí jezdit jen sportovci, ale kdokoliv a z jakéhokoliv oboru. Tvářemi kampaně jsou břišní a hrudní chirurg prof. MUDr. Pavel Pafko, DrSc., a také fyzioložka a biochemička prof. RNDr. Helena Illnerová, DrSc. Oba jezdí po celý život pravidelně na kole a nic na tom nemění ani po sedmdesátce.

„Jízda na kole mě vždy bavila. Můžu si vše okolo dobře prohlédnout, zastavit, kde potřebuji či kde mě něco zaujme. A k stáří mě kolo těší ještě více.“, popisuje profesorka Illnerová. A profesor Pafko, který proslul operací Václava Havla a také první transplantací plic na území ČR, dodává: „Kolegové na klinice se jízdě do práce na kole nediví. Mnozí jezdí také. Je radostnější přijet do nemocnice na kole, osprchovat se a začít pracovat, než jet autem a nervózně popojíždět na semaforech, zejména když vyjíždíme z domu na poslední chvíli.“

V rámci Do práce na kole se soutěží v kategoriích pravidelnost týmu, výkonnost jednotlivce a hodnotit se bude i kreativita. Oceněný bude tradičně i „cyklozaměstnavatel roku“, který vytváří co nejlepší podmínky, aby mohli jeho zaměstnanci jezdit do práce na kole. Všichni účastníci soutěže dostanou trika z biobavlny s originálním potiskem, budou moci využívat různé slevy a výhody u partnerů soutěže a vítězové pak získají zajímavé ceny. 

Více na www.dopracenakole.cz.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ústí nad Labem: Cyklobus z Labské stezky bude jezdit i tento rok

19:06 Ústí nad Labem: Cyklobus z Labské stezky bude jezdit i tento rok

Využijte možnost bezplatné přepravy z Labské stezky přes Klíši a Bukov na Severní Terasu.