Šternberk: Dny rodu Sternbergů oslavíme koncertem i bohoslužbami

04.11.2017 9:33

Šternberská farnost ve spolupráci s městem pořádá letos již pošestnácté Dny rodu Sternbergů, jejichž smyslem je připomenout ty, kteří stáli u počátků našeho města a spoluurčovali významným způsobem jeho dějiny.

Šternberk: Dny rodu Sternbergů oslavíme koncertem i bohoslužbami
Foto: wikimedia.org/Miloš Hlávka
Popisek: Šternberk

Zveme všechny občany na slavnostní koncert, který uskuteční ve čtvrtek 16. listopadu 2017 od 19 hodin v chrámu Zvěstování Panny Marie. Na programu bude slavné Requiem W. A. Mozarta v podání pěveckých sborů a Gama Symphonic orchestru.

Na příslušníky českého šlechtického rodu bude vzpomenuto také při bohoslužbě za zemřelé ve středu 15. listopadu v 18 hodin ve farním kostele a tamtéž se v pátek 17. listopadu od 10 hodin uskuteční slavnostní bohoslužba.

Pořádání Dnů rodu Sternbergů má své kořeny v události, která se odehrála 16. listopadu 2001, kdy olomoucký arcibiskup Jan Graubner vedl slavné nešpory za zemřelé v hradní kapli a 17. listopadu 2010 byly tělesné ostatky Arcibiskupa Alberta II. a jeho synovce Petra s manželkou uloženy v kryptě chrámu Zvěstování Panny Marie. Oba zmínění Sternbergové byli ve 14. století spoluvlastníky a správci majetku moravské větve tohoto rodu. Albertovi, který stanul v čele biskupství litomyšlského i arcidiecéze v Magdeburku, kromě toho naše město vděčí za založení kláštera augustiniánů.

Jelikož 17. listopadu 1783 byla poprvé sloužena mše v nově vystavěném kostele, který se nám dodnes zachoval, vyvrcholí Dny rodu Sternbergů slavnostní bohoslužbou o státním svátku, tedy v Den boje za svobodu a demokracii.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

RNDr. Alexandr Vondra byl položen dotaz

kampaň

Kde máte důkaz, že jsou všichni mimo vás ,,Putinovi užiteční idioti“? Nešíříte náhodu dezinformace, proti kterým paradoxně tak bojujete? A myslíte, že touto negativní kampaní docílíte něčeho pozitivního, třeba zklidnění politické situace v zemi? To je takový problém vést kampaň tak, že budete prezen...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zlín sjednotil výši úplaty za děti v městských mateřských školách

19:27 Zlín sjednotil výši úplaty za děti v městských mateřských školách

Statutární město Zlín stanovilo jednotné měsíční úplaty za pobyt dítěte v mateřských školách zřizova…