Šumperk: Město oslavilo výjimečné osobnosti udělením ocenění

09.04.2024 22:09 | Tisková zpráva

Divadlo Šumperk se stalo místem konání slavnostního večera, během něhož byla předána Čestná uznání města Šumperka, Čestná uznání starosty města a prestižní Cena města Šumperka za rok 2023.

Šumperk: Město oslavilo výjimečné osobnosti udělením ocenění
Foto: Archiv autora
Popisek: Šumperk, pohled z radniční věžě

Tato ocenění, udělovaná na základě veřejných nominací a hlasování Poroty a Akademie, jsou vyjádřením uznání za mimořádný přínos jednotlivců a skupin k rozvoji a dobrého jména města. Hlavní ocenění v podobě Ceny města bylo uděleno in memoriam Miroslavu Kovalovi.

Na úvod slavnostního večera byly předány Záslužné kříže velitele Městské policie Šumperk I. třídy ve zlatě za 30 a více let služby u MP Šumperk. Starosta města Miroslav Adámek, jako velitel Městské policie Šumperk, předal tyto kříže strážníkům Liboru Fischerovi, Pavlu Gabriškovi, Radku Šuranskému, Jiřímu Turkovi, Petru Unzeitigovi, Martinu Urbánkovi a Štěpánu Coufalovi (in memoriam). Strážníkům poblahopřála i starostka města Jeseník jako velitelka tamějších městských strážníků.

Slavnostní večer, který připravilo Divadlo Šumperk a oddělení kultury MěÚ Šumperk a kterým provázeli členové místního hereckého souboru Ladislava Jančíková a Adam Joura, pak byl již oficiálně zahájen. Postupně byla předána Čestná uznání města Šumperka, Čestná uznání starosty města a na samotný závěr hlavní cena – Cena města Šumperka.

Profily oceněných

Cena města Šumperka:

Miroslav Koval (in memoriam):
Pozoruhodná osobnost Miroslava Kovala, malíře, fotografa, galeristy a kurátora Galerie Jiřího Jílka, přesáhla hranice šumperského regionu. Jeho neúnavná práce a vize vytvořily symbol současného umění, pod jehož vedením galerie hostila více než 330 výstav. Jeho dílo a přínos k rozvoji umění zůstávají nezapomenutelnou součástí kulturního dědictví Šumperka. Cenu převzala manželka Anežka Kovalová z rukou emeritního starosty Tomáše Spurného a radního Olomouckého kraje pro kulturu Jana Žůrka.

Čestná uznání starosty města:

Anketa

Kdo byl vaším favoritem ve druhém kole slovenských prezidentských voleb?

hlasovalo: 17427 lidí

Eva Kreiselová:
Jako trenérka a bývalá baletka, paní Kreiselová, neúnavně věnuje svůj čas a energii rozvoji sportovní a moderní gymnastiky ve městě. Její práce s mladými talentovanými gymnastkami, jejichž vystoupení a soutěže reprezentují Šumperk, je inspirací pro všechny.

Jana Pražáková:
Trenérka sportovní gymnastiky je považována za srdce gymnastiky v Šumperku, kde svou práci a vášeň přivedla k rozkvětu tohoto sportu, a to i na mezinárodní úrovni. Její schopnost navázat mezinárodní spolupráci a organizovat mezinárodní turnaje je obdivuhodná.

Čestná uznání města Šumperka za rok 2023:

František Doležel:
Jeho příběh je příkladem toho, jak může být sportovní talent, odhodlání a správné vedení klíčem k úspěchu. Jeho úspěchy jako fotbalisty nejen v týmu FK Šumperk, ale i jeho přestup do Baníku Ostrava a účast v české reprezentaci jsou důkazem jeho vynikajících schopností.

Lucie Dorňáková:
Jako studentka grafického designu a mistryně světa v MS PowerPoint, Lucie představuje vzor excelence a inovace v oblasti vzdělávání a počítačových technologií. Její schopnost překonat mezinárodní konkurenci a zvítězit na světovém šampionátu je povzbuzením pro všechny mladé lidi v Šumperku.

Markéta Marvanová:
Její úspěchy jako ultrabikerky jsou nejen svědectvím o její odvaze a vytrvalosti, ale i o jejím přínosu k popularizaci cyklistiky a dobročinné činnosti. V roce 2023 dosáhla významného úspěchu ve světě bikepackingových závodů tím, že ovládla prestižní Silk Road Mountain Race v Kyrgyzstánu. Její vítězství v extrémních závodech a angažovanost v dobročinných projektech jsou inspirativní.

Hudební skupina O5 a Radeček a hudební festival Youngfest:
Tyto kulturní fenomény přispívají k obohacení hudebního a kulturního života města. Skupina O5 a Radeček je známá svou hudební tvorbou a charitativní činností, zatímco Youngfest podporuje mladé a nadějné umělce a nabízí platformu pro jejich rozvoj.

V průběhu večera se ujal slova i starosta města, který s hrdostí a obdivem promluvil k oceněným. „Dovolte mi vyjádřit své gratulace všem oceněným a popřát jim mnoho dalších úspěchů v jejich budoucích projektech. Je obdivuhodné, jak se v našem pětadvacetitisícovém městě každý rok najde tolik talentovaných lidí, kteří šíří dobré jméno města a skvěle jej reprezentují. Vaše práce a úsilí přispívají k rozvoji a prosperitě Šumperka, a za to vám patří náš dík a uznání,“ uvedl starosta Miroslav Adámek. Ve druhé části programu se uskutečnil koncert šansoniérky Radky Fišarové.

Čestná uznání města Šumperka a Cena města Šumperka jsou vyhlašovány každoročně. Nominace podává veřejnost. Sběr nominací na udělení těchto ocenění za rok 2024 bude vyhlášen na podzim letošního roku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pardubice získají napojení na vysokorychlostní trať

13:37 Pardubice získají napojení na vysokorychlostní trať

Správa železnic pokračuje v přípravách sítě vysokorychlostních tratí, o pokračujících pracích přijel…