Teplice: Na startu 863. lázeňské sezony opět nebude chybět Oranžové kolo

25.05.2017 21:16

Poslední květnový víkend každoročně patří zahájení lázeňské sezony v Teplicích a stejně tak i charitativnímu Oranžovému kolu Nadace ČEZ, která konání této nejvýznamnější kulturní akce ve městě podpořila 250tisícovým příspěvkem. Tentokráte budou moci návštěvníci věnovat své minutové šlapání na speciálních rotopedech Dětskému domovu v Krupce či teplické okresní organizaci Svazu postižených civilizačními chorobami v ČR, a to v sobotu 27. května od 10 do 16.30 hodin.

Teplice: Na startu 863. lázeňské sezony opět nebude chybět Oranžové kolo
Foto: Hans Štembera
Popisek: Teplice

Dětský domov v Krupce se vlastně skládá ze dvou domovů. Ten na Hamrech začal fungovat v roce1949 a druhý na Libušíně o čtyři roky později. Zatímco první byl určen pro děti předškolního věku, druhý až obývali chlapci se zvýšenou výchovnou péčí, jejichž trestní rejstříky i současné přečiny předčily veškerá očekávání. Oba domovy byly sloučeny pod jedno vedení a správu v roce 1959 a postupně se z nich stal jeden dětský domov rodinného typu. V roce 2004 prošel objekt Hamry rozsáhlou rekonstrukcí, aby splňoval podmínky zákona 109/2002 Sb. V budově vznikly 4 rodinné buňky s kapacitou 8 dětí na jednu bytovou jednotku, celkově tak může být v objektu ubytováno 32 dětí. V letech 2005-2006, o rok později proběhla rozsáhlá rekonstrukce Libušína. Byly zde rovněž vybudovány 4 buňky rodinného typu s celkovou kapacitou pro 32 dětí.

„Naším nejdůležitějším cílem je umožnit návrat dětí do jejich původních rodin, případně jim umožnit a usnadnit co nejlepší vstup do jejich vlastního života s co nejlepším vzděláním a zajištěním pracovního místa. V současné době proto u nás mohou klienti zůstávat do 26 let za předpokladu, že řádně studují,“ říká Radek Bartoň, ředitel Dětského domova v Krupce. Jak dodává, finanční dar, který pro domov vyšlapou dobrovolníci na Oranžovém kole Nadace ČEZ, použijí na podporu volnočasových aktivit dětí mimo dětský domov.

Co udělat s finanční částkou, která se ve finále objeví v sobotu na symbolickém šeku Nadace ČEZ, ovšem už ví i Josef Obršál, předseda okresní organizace Svazu postižených civilizačními chorobami v ČR v Teplicích: „Nabízí se nám hned několik možností, a to úhrada nájmu vhodných prostor pro rehabilitační cvičení a nákup cvičebních a zdravotních pomůcek. Případně úhrada dopravních nákladů a částečně také vstupného při výletech.“

Oranžová kola najdete na kolonádě

Nabízené aktivity a služby místních organizací Svazu postižených civilizačními chorobami v ČR mohou lidé postižení civilizačními chorobami, dlouhodobě nemocní a senioři využívat již 25 let. V rámci celé České republiky přitom funguje síť 330 organizací a klubů v 290 městech a obcích s celkovou základnou 55 000 členů. Teplická organizace vznikla v roce 1990, nabízí rehabilitační či rekondiční programy a každoročně pořádá řadu pobytů i společenských akcí. Jejím cílem je tak opětovné začlenění do společnosti osoby trvale i dlouhodobě nemocné a seniory, včetně prevence civilizačních onemocnění.

Obě Oranžová kola Nadace ČEZ bude jako každý rok umístěna na kolonádě, a to z levé strany od OC Galerie. Šlapání na nich bude v sobotu 27. května zahájeno v 10:00 a poslední zájemci na ně mohou usednout před 16:30 hodin. V 15:00 přitom proběhne „jízdní“ duel mezi primátorem Jaroslavem Kuberou a ředitelem elektráren Ledvice a Počerady Jiřím Šináglem. V 16:15 pak bude ještě následovat duel mezi zástupci obdarovaných organizací. Oba výše jmenovaní by měli následně předat symbolické šeky s vypsanými vyšlapanými částkami před zahájením koncertu slovenské kapely HRDZA na scéně u Ptačích schodů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomio Okamura byl položen dotaz

migranti

V rozhovoru pro PL jste řekl, že hnutí SPD tady nechce žádné africké a islámské migranty. Ty ale podle všeho k nám ani nechtějí. Jak se ale stavíte k přijímání uprchlíků z Ukrajiny? A vracel byste na Ukrajinu bojeschopné muže? A pokud ano, jak?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vsetín: Příběhy našich sousedů ve Vsetíně

16:31 Vsetín: Příběhy našich sousedů ve Vsetíně

Příběhy našich sousedů je vzdělávací projekt neziskové organizace Post Bellum pro žáky osmých a devá…