Úbytek obyvatel? Bruntál je na tom oproti jiným městům poměrně dobře

09.02.2017 7:32

Z Bruntálu odcházejí lidé stejně jako z řady dalších měst nejen Moravskoslezského kraje. Ale ve srovnání s nimi si naše město vůbec nevede špatně.

Úbytek obyvatel? Bruntál je na tom oproti jiným městům poměrně dobře
Foto: bruntal.net
Popisek: Náměstí města Bruntál

Podle údajů Českého statistického úřadu ubylo Bruntálu v uplynulých deseti letech 914 lidí, což je úbytek 5,2 procenta obyvatel. Je to negativní údaj, který ale nevybočuje z trendu posledních let.

Například Krnovu ubylo za stejné období 1 290 obyvatel, což je vyjádřeno v procentech údaj prakticky shodný s tím bruntálským, zatímco Rýmařov přišel o 6,4 procenta lidí.

Lépe je na tom Opava, ale i zde lidé nepřibývají, ba právě naopak: oproti roku 2006 měla slezská metropole vloni o 1 750 lidí méně, což představuje necelá tři procenta tamní populace

Lidé neubývají jen městům „na kraji kraje“, ale i v jeho centru a na periférii tohoto centra. Z Ostravy v letech 2006 až 2016 „zmizel celý Bruntál“ – 17 397 lidí, což je 5,6 procenta. Ještě mnohem horší údaj evidovali v Orlové: městu ubylo 12,44 procenta obyvatel.

Lépe si Bruntál stojí i ve srovnání s Třincem – přestože toto průmyslové město vykazuje dlouhodobě bezmála poloviční nezaměstnanost než naše, ztratilo v poslední dekádě pět a půl procenta lidí.

A jak je na tom naše město ve srovnání se středomoravskými Hranicemi, valašským Vsetínem či jihomoravským Znojmem? Lépe vychází pouze Znojmo, ale i odtud lidé odchází, úbytek obyvatel činil v uvedeném období 3,55 procenta. Hranice přišly o 5,73 procenta obyvatel, Vsetín o 6,6.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Znojmo: Jedinečný svátek vína se blíží

22:08 Znojmo: Jedinečný svátek vína se blíží

Festival vína VOC Znojmo, jedinečný svátek vína, vinařů a všech příznivců vinného moku, máme už témě…