K ochutnání byla paella, žabí stehýnka, pštrosí maso, egyptská a orientální kuchyně, kanadské, tyrolské nebo italské speciality, hmyzí delikatesy a samozřejmě oblíbené hamburgery. V nabídce byly i sladké pokrmy jako churros, trdelníky, bublinkové waffle, kozí zmrzlina či frgály. Nechyběl ani velký výběr nápojů. Kromě kávy, domácí limonády a dalších nealko nápojů nabízeli prodejci tři druhy piv nebo koktejly.
Zajímavostí byl food truck GULE s neobvyklou nabídkou tvarohových koblížků. Název GULE znamená Gastronomie Umožňující Lidem Existovat a je to sociální podnik zaměstnávající lidi se znevýhodněním. V našem městě jsme je přivítali vůbec poprvé. Další novinkou byl food truck Kávia, což byla staré malovaná Avie, ve které jste si mohli koupit kávu a domácí koláče.
Doprovodný program přinesl také lahůdky. Hudební část zahájila na pódiu skupina NOHO, následovali ji Honza Grebík, Vladimír Walda Nerušil a o skvělé finále se vpodvečer postarala skupina Scarlet Rose.
Podporujete vládní výzvu k udávání tzv. dezinformací?Anketa
Kuchařské umění předvedl, tak jako v minulém roce, šéfkuchař Jiří Král. Návštěvníkům naservíroval v prvním vstupu menu tradičních pokrmů z jarních surovin naší země zpracované v duchu moderní gastronomie. Dominovaly mu příchutě jako medvědí česnek, jarní houby, sedmikrásky, pampeliška a chřest. Ve druhém vstupu mohli zájemci ochutnat hovězí líčka dušená v medovém pivu, kopřivové brambory a třešně pečené na slanině. Jako dezert se podával sorbet z květového medu a jarních bylinek.
Další gastronomickou specialitu si pro návštěvníky Gastro Brod Festivalu připravil uherskobrodský Šermířský klub. V netypické podobě připravovali přímo na místě hrách, a to jako pučálku. Ta byla vlastně takovým předchůdcem fast foodu a nechyběla na žádném středověkém jarmarku.
Na akci se nenudily ani děti. Veselou a hravou pohádku Hloupá žába si pro ně připravilo Divadlo Brod ve spolupráci s dětmi z literárně dramatického oboru Základní umělecké školy (videoukázka ZDE). Po pohádce čekalo na děti další překvapení. Mohly si moci vyzkoušet, jak se vodí velké dřevěné loutky – marionety, které znají např. z pohádky Broučci, kterou má Divadlo Brod na repertoáru. Mezi představeními mohly děti navštívit stanoviště skautů, kteří měli připraveno řadu netradičních disciplín a samozřejmě i opékání špekáčků. Premiérově se představil i Tajuplný svět podivuhodných her Jiřího Šebesty. Jeho ručně vyráběné hry nabídly nezapomenutelný zážitek, který dětem i dospělým zamotal hlavu fantaskními příběhy. Jejich zrak a hmat poznal novou dimenzi obyčejů hraním deskových her vytvořených ze dřeva, kovu, kamení, bavlny, jeleních parohů a dalších přírodnin.
Gastro Brod Festival se určitě vydařil a už nyní se těšíme na další ročník. Fotogalerie najdete ZDE a ZDE, videoprocházku po areálu ZDE.
Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.
autor: PV