Uherský Brod: Pro uličky Příčná a Úzká se připravuje nový kabát

27.09.2016 6:33

Zastupitelstvo města schválilo investiční záměr na rekonstrukci ulic Úzká a Příčná. Uličky propojují Masarykovo a Mariánské náměstí ve směru jih-sever a ulice Hradišťská a Moravská ve směru západ-východ.

Uherský Brod: Pro uličky Příčná a Úzká se připravuje nový kabát
Foto: ub.cz
Popisek: Uherský Brod

V současné době se jedná o nevzhledné a zaostalé uličky v centru města v památkové zóně, které jsou však velmi hojně využívány chodci. Jsou vydlážděné betonovou dlažbou, žulovou mozaikou a kostkou.

Revitalizace ulic přispěje nejen k příjemnému průchodu občanů a návštěvníků centrem města, ale bude lákat k jejich zastavení a relaxaci. Vizí do budoucna je dát těmto prostorám nějakou funkci např. Street art galerie, vystavování prací žáků ZUŠ, pořádání workshopů pod širým nebem nebo hudebních akcí.

Záměr je rozdělen do několika etap. První a nejvíce žádaná etapa je rekonstrukce zpevněných ploch včetně osvětlení a mobiliáře. V dalších etapách jsou navrhovány úpravy řešící zeleň se sezením,
zpevněnou plochu před tělocvičnou, vertikální zahradu a konstrukce pro popínavé rostliny.

Popis a nákladovost jednotlivých etap:

1. Rekonstrukce zpevněných ploch (1050 m?) vč. odvodnění, inženýrských sítí, veřejné osvětlení (22 svítidel). Náklady jsou kalkulovány 5.700 tis. Kč.

2. Zeleň se sezením – je navrhována do zatravněného pásu podél stěny tělocvičny s okny – navrženy jsou 4 betonové žardiniéry na květiny – jejich část směrem do ulice je rozšířená tak, aby mohla sloužit jako lavička k sezení. Mezi jednotlivými žardiniérami budou plochy na umístění uměleckých děl. Náklady jsou kalkulovány na 615 tis. Kč.

3. Zpevněná plocha (70 m?) před tělocvičnou – je vázaná na udržitelnost dotačního titulu do června 2018 – využití plochy pro malé kulturní akce či vernisáže Street art galerie. Náklady jsou kalkulovány na 280 tis. Kč. Ideová varianta – náměty na zpříjemnění a zatraktivnění prostoru, zastínění sezení

4. Vertikální zahrada – u fasády tělocvičny navrhována v maximálním rozsahu (1.800 tis. Kč) v kombinaci se stávající omítkovou fasádou. V současné době se připravuje projekt zateplení fasády tělocvičny k žádosti o dotaci z OPŽP, fasáda je navrhována z moderních zavěšených provětrávaných systémů v případě realizace zateplení fasády bude rozsah vertikální zahrady přizpůsoben návrhu fasády.

5. Konstrukce na popínavé rostliny – z ocelových profilů s lankovým výpletem. Navrhovány jsou 4 dvojité oblouky v rozsahu poloviny horní části ulice Příčné. Náklady jsou kalkulována na 400 tis. Kč.

Všechny dotčené pozemky jsou ve vlastnictví města Uherský Brod a záměr je v souladu s územním plánem města.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

RNDr. Luděk Niedermayer byl položen dotaz

bezpečnost EU

Z čeho jste nabyl dojmu, že EU zvládá řešit otázku bezpečnosti? Máte pocit, že si dokázala dobře poradit s migrační krizí, a že je připravena na tu další?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kroměříž: Unimo buňky do Těšnovic dodá firma ze Slovenska

16:14 Kroměříž: Unimo buňky do Těšnovic dodá firma ze Slovenska

Vítězné projekty loňského úvodního ročníku participativního rozpočtu nazvaného Vaše Kroměříž se blíž…