V Jablonci se staráme o celou rodinu, říká náměstek Svoboda

28.05.2015 7:29

V úterý 26. května přebral náměstek primátora Pavel Svoboda z rukou ministryně práce a sociálních věcí Michaely Marksové cenu za 2. místo v soutěži Obec přátelská rodině. Spolu s diplomem dostal také šek na 275 tisíc korun, které Jablonec věnuje DDM Vikýř.

V Jablonci se staráme o celou rodinu, říká náměstek Svoboda
Foto: VolbyJablonec.cz
Popisek: Silueta Jablonce nad Nisou

„Podpora rodin je jednou z mých priorit. Jsem ráda, že se každý rok rozšiřují počty starostů a zastupitelů, kteří při práci pro obec myslí také na zlepšení života rodin,“ uvedla ministryně Marksová na slavnostním předávání.

Mezi vítězné obce, které se utkaly v pěti kategoriích podle počtu obyvatel, ministerstvo ze státního rozpočtu rozdělilo šest milionů korun ve formě neinvestičních dotací. „Z pohledu rodinné politiky patří obce k nejdůležitějším aktérům, neboť až na úrovni obcí je možné poznat důkladně potřeby rodin a realizovat řadu prorodinných opatření, která by přitom měla klást důraz na vícegenerační pojetí rodiny a zahrnovat tak nejen potřeby dětí a rodičů, ale také prarodičů,“ dodala Marksová.

A právě v tomto duchu jablonecká prorodinná politika pracuje, o čemž svědčí například i webové stránky www.jabloneckarodina.cz, které vznikly shodou okolností na základě prvního titulu Obec přátelská rodině. „Na stánkách jsou informace pro celou rodinu od batolete, přes přípravu na svatbu a manželství až po seniorský věk, nevyhýbají se ani problematickým situacím a snaží se poradit, kde hledat pomoc. Jsou zde aktuální informace, pozvánky, ale i katalog sociálních služeb,“ konstatuje náměstek Pavel Svoboda, do jehož rezortu prorodinná politika města spadá.

Vítězi soutěže Obec přátelská rodině 2014 jsou:

Ledčice
Věžnice
Městys Lysice
Kouřim
Třebíč
Jablonec nad Nisou
Olomouc
Děčín

Jablonec nad Nisou zvítězil ve své kategorii v roce 2008 a získal neinvestiční dotaci 1,5 mil. korun. Po ocenění se pak město může do dalšího kola přihlásit po třech letech. Soutěž vyhlásilo MPSV a Stálá komise pro rodinu, rovné příležitosti a národnostní menšiny Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR ve spolupráci s Asociací center pro rodinu, Sítí mateřských center a Svazem měst a obcí ČR.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Písek: Na náplavce začaly vyrůstat první dvě sochy z písku

7:04 Písek: Na náplavce začaly vyrůstat první dvě sochy z písku

Sochaři začali ve středu pracovat na prvních dvou obřích pískových sochách. Ráno nákladní auto přive…