V Klimkovicích opět postaví netradiční vánoční strom se zvonečkem na přání

25.11.2015 12:08

Klimkovice budou stavět svůj vánoční strom na náměstí už tradičně o první adventní neděli 29. listopadu dopoledne. A už odpoledne se u něj místní sejdou na vánočním trhu nazvaném Adventní dostaveníčko.

V Klimkovicích opět postaví netradiční vánoční strom se zvonečkem na přání
Foto: Klimkovice
Popisek: Klimkovice

Konat se bude od 15 do 17.30 hodin. V programu vystoupí historická hudební skupina Camerata, zpívat bude sbor dětí z klimkovické základní školy. Rukodělný trh doplní stánky s voňavým vánočním občerstvením. Strom se bude rozsvěcovat v 17 hodin. 

Adventní dostaveníčko se bude v Klimkovicích konat už třetím rokem, a to u unikátního vánočního stromu. Před třemi lety pořídilo město z dotace Moravskoslezského kraje originální dřevěnou konstrukci stromu, která se zdobí ručně větvemi a vlastnoručně dělanými dřevěnými ozdobami. Adventní dostaveníčko i zdobení stromu, vysokého 330 cm, pořádá Centrum volného času Mozaika Klimkovice ve spolupráci s městem, Rodinným centrem Želvička a za pomoci dalších dobrovolníků z řad Skautů Klimkovice, místních sportovních oddílů i dalších obyvatel města. Už samotné zdobení stromu se tak stává příležitostí k setkávání.

„Poprvé jsme strom na náměstí postavili v roce 2013. Rozsvítili jsme ho o první adventní neděli za přítomnosti veřejnosti. Děti k tomu zazpívaly vánoční písně. Setkání jsme tehdy nazvali Adventní dostaveníčko. Akce, při které se sešlo mnoho obyvatel města, měla velký úspěch. Proto jsme se rozhodli vytvořit novou tradici,“ řekla Renata Návratová, ředitelka Mozaiky.

„Společně strávené chvíle jsou pro rozvoj městské pospolitosti naprosto zásadní. Obec, to nejsou jen opravené chodníky nebo zateplené budovy. Tvoří ji především její občané a jejich společný život. Hromadná setkání jsou bohužel čím dál tím výjimečnější a tak vánoce zůstávají jednou z mála příležitostí, aby se na náměstí potkali starousedlíci s náplavou, starší i mladší, zkrátka všichni. Proto vedení města tuto myšlenku podporuje a jsme rádi, že se iniciativy chytli sami občané a město pouze poskytuje vhodné podmínky,“ komentoval Adventní dostaveníčko místostarosta Klimkovic Jakub Unucka.

Klimkovičtí si už v uplynulých dvou letech zvykli sejít se v adventním čase na oživeném náměstí na rukodělném trhu, s živou hudbou, za zpěvu koled. Vánoční strom pak zůstává nasvícený po celé vánoční svátky. Strom má tvar písmene A, je průchozí. Je na něm upevněný zvonek. Děti i dospělí si budou zvonit pro vánoční přání, která si mohou na strom zavěšovat. S jeho převozem pomáhají zaměstnanci Technické správy města Klimkovice, staví ho dobrovolníci a zaměstnanci Mozaiky. K velkému vánočnímu stromu se přidávají menší vánoční stromečky, které si zdobí místní základní škola, mateřské školy, domov s pečovatelskou službou i knihovna.

Rodinné centrum Želvička vytvoří letos stejně jako v předchozích dvou letech velký putovní adventní věnec, který bude opět putovat po klimkovických adventních akcích a rozsvěcovat se.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Aš: Linka z Aše do Selbu a zpět od 13. května

20:27 Aš: Linka z Aše do Selbu a zpět od 13. května

Autobusové spojení mezi Aší a německým Selbem začne fungovat od pondělí 13. května 2024.