V Pardubicích pomáhá projekt Obědy pro děti

11.08.2016 10:45

Také v Pardubicích žijí rodiny, kterým finanční situace nedovoluje zaplatit dítěti obědy ve školní jídelně. Čtyři až pět set korun, na něž oběd pro školáka měsíčně přijde, je částkou, se kterou musí vyžít řadu dní celá rodina. Kromě absence teplého jídla trpí děti z těchto rodin často i vyloučením ze třídního kolektivu, což se může projevit na jejich psychice, prospěchu či absencích. Právě těmto školákům od loňského roku pomáhá projekt Obědy pro děti.

V Pardubicích pomáhá projekt Obědy pro děti
Foto: pardubice.eu
Popisek: Pardubická radnice

„V minulém školním roce financovala obecně prospěšná společnost Women for Women školní obědy 39 dětem z devíti pardubických základních škol, na příští školní rok zatím požádaly čtyři školy o podporu 14 dětí, ale vím o dalších, které žádosti připravují,“ řekl Jakub Rychtecký, náměstek primátora zodpovědný za školství i sociální politiku. „Tento projekt zajistí dětem ze sociálně slabých rodin v poledne teplé a kvalitní jídlo a je úžasný i tím, že chrání identitu dětí, kterým pomáhá. Klademe důraz na to, aby pomoc šla skutečně rodinám, kde je to potřeba, a ne tam, kde je to způsobeno jen nezodpovědností rodičů,“ dodal náměstek.

Jednou z pardubických škol, které v minulém školním roce tuto podporu pro své žáky získaly je ZŠ Staňkova. „Na tuto možnost nás upozornila jedna maminka. Byla vlastně jedinou, kdo se aktivně zajímal.  Přes třídní učitelky jsme pak vytipovali další rodiny, které by takovouto pomoc mohly potřebovat, a těm jsme nabídli zprostředkování. Je pravda, že ne vždy o ni rodiče stojí, je to přece jen citlivá záležitost. Co mě velmi mile překvapilo, byl zájem Women for Women o každé dítě. Pečlivě s námi prošli každý případ, aby měli jistotu, že peníze jdou skutečně tam, kam mají,“ popsala své zkušenosti ředitelka školy Gisela Kostelecká.  ZŠ Staňkova tak v minulém školním roce zajistila obědy pro 13 dětí. Od září sem bude obecně prospěšná společnost posílat peníze jen pro šest dětí. „Udělali jsme zkušenost. Dnes již víme, že v některých případech není to, že děti nechodí na obědy tolik otázkou peněz, jako priorit rodiny. Proto jsme pečlivěji vybírali děti, o jejichž podporu jsme společnost požádali. Současně jsme připraveni žádost rozšířit, jestliže nás osloví aktivní a spolupracující rodiče, kteří tuto pomoc potřebují,“ dodala ředitelka.

Projekt Obědy pro děti je totiž určen na podporu rodin, většinou osamělých žen či mužů s dětmi, v tíživé životní situaci, kterou nedokáží sami řešit, ale aktivně se o to snaží. Women for Women poskytují prostředky formou daru přímo škole, respektive školní jídelně tak, aby se obědy dostaly skutečně k dětem a pomoc nemohla být zneužita.  Identita dětí je přitom chráněna tak, aby ani spolužáci nevěděli, zda a komu z jejich kolektivu hradí obědy o.p.s.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Byl byste pro, aby měli cyklisti SPZ?

Cyklisti jsou všude a dost často bohužel nedbají pravidel silničního provozu. Už víckrát se mi ale stalo, že udělali nějaký přestupek a vlastně jim to projde, protože je nemáte jak identifikovat, i když je třeba natočíte nebo je zachytí nějaká kamera. Neměli by mít na kole něco, podle čeho půjdou id...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Turnov: Ovce na dvoře i prevence šikany

22:28 Turnov: Ovce na dvoře i prevence šikany

Experti na školství vyrazili za inspirací do holandských škol. Třicet osm zástupců škol z celého Čes…