V Prachaticích se snižuje cena tepla a teplé vody

10.02.2018 9:36

Tepelné hospodářství Prachatice s.r.o. po dohodě s Městem Prachatice snižuje od 1. 1. 2018 cenu tepla a teplé vody. Vedení města Prachatice a Tepelné hospodářství Prachatice s.r.o. tímto plní slib svým občanům, odběratelům a oznamují snížení ceny tepla a teplé vody s účinností od 1. 1. 2018.

V Prachaticích se snižuje cena tepla a teplé vody
Foto: old.onlinemodule.eu
Popisek: Prachatice

Tepelné hospodářství Prachatice s.r.o. provedlo na základě dostupných informací předběžnou kalkulaci cen tepla na rok 2018. C eny tepla jsou uvedeny v následující tabulce:

Pokud bychom chtěli snížení ceny tepla uvádět v procentech, pak u nejčastěji sledované položky, za kterou je prodáváno teplo do naprosté většiny bytových domů (tzv. dodávky ze sekundárního okruhu) mezi lety 2017 a 2018 činí pokles 40 Kč/GJ což představuje přibližně 6%, i když od roku 2014 je to už dokonce 70 Kč/GJ což činí téměř 10 %, a to přes to, že mezi lety 2013 až 2017 se snížil objem prodaného tepla o 22 tis. GJ tj. 19%. Pro představu lze uvést, že roční úspora běžné rodiny užívající byt o velikosti 3+1 se bude p ohybovat ve výši 600, - Kč v teple a 400, - Kč v teplé vodě. Celkově tak pro běžnou rodinu v Prachaticích dojde k průměrné roční úspoře v ceně tepla o 1000, - Kč včetně DPH.

Na snížení ceny tepla se významnou měrou podílí především řízení vysoce efektivního provozu kogeneračních jednotek a parní turbíny jako kombinované výroby elektřiny a tepla KVET, ale také stále zefektivňované hospodaření společnosti. Například soustavnou modernizací tepelných sítí, zvyšování účinnosti výměníkových stanic, zavádění dálkového řízení a sběru d at, personál ních opatření apod. K pozitivnímu vývoji přispěla také stabilizace cen zemního plynu včetně ukončení intervence ČNB a následné posílení kurzu české koruny vůči euru. Graf vývoje ce ny tepla v příloze č.2 ukazuje tendenci cenového vývoje od roku 2008.

V roce 2014 je do provozu uveden systém KVET a začíná docházet ke stabilizaci ceny a jejímu následnému snižování. Předběžná cena roku 2018 se tak dostává pod své desetileté minimum a pro Tepelné hospodářství představuje zvýšení konkurenceschopnosti na trhu alternativních zdrojů vytápění. Graf vývoje prodeje tepla poukazuje na celkový trend poklesu prodeje tepla. I přes tento nepříznivý jev, za který je možné považovat také i postupné zvyšování DPH, který většinou u jiných společností často vede ke zvyšování cen, dokázalo Tepelné hospodářství díky efektivnímu provozu cenu nejen stabilizovat, ale i nadále snižovat. Velmi citelnou nevýhodu oproti ostatním teplárnám spatřujeme v odlišné cenové lokalitě distribuční soustavy plynu. Jižní Čechy společn ě s jižní Moravou spadají pod distributora E - ON, který na základě cenového rozhodnutí ERU, započítává do ceny plynu distribuční poplatek. Tento poplatek pr o nás představuje např. oproti Pražské plynárenské a.s. navýšení nákladů na plyn o 6,3 mil. Kč /rok . Odstranění distribučního poplatku by pro naše odběratele představovalo další snížení ceny tepla o cca 60 Kč/G.

Po 4 let ech provozování KG jednotek v Tepelném hospodářství Prachatice s.r.o. je možné jejich příno s vyčíslit částkou přibližně 60 , - Kč/GJ s DPH ve prospěch konečné ceny pro odběratele. Informace o změně cen tepla bude uveřejněna na webových stránka společnosti a současně v médiích.

Odběratelé budou o změně informováni prostřednictvím přílohy v lednové faktuře.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Turnov: Ovce na dvoře i prevence šikany

22:28 Turnov: Ovce na dvoře i prevence šikany

Experti na školství vyrazili za inspirací do holandských škol. Třicet osm zástupců škol z celého Čes…