V Prostějově jsou první inteligentní lavičky

25.07.2017 13:02

Chytrá solární lavička poslouží nejen k odpočinku, ale poskytne také internetové připojení, nabíjí přístroje pomocí USB a indukce.

V Prostějově jsou první inteligentní lavičky
Foto: prostejov.eu
Popisek: Prostějov

Také zaznamenává informace o stavu ovzduší a venkovní teplotě a osvětluje prostor okolo lavičky.

Chytré lavičky lidé najdou v ulici Školní (před budovou kina METRO) a v ulici Újezd (u frekventovaných autobusových zastávek).

„Místa pro instalaci laviček jsme vybírali podle intenzity slunečního svitu, frekvence pohybu občanů. Dále jsme brali v potaz i umístění kamerového systému tak, aby byla zajištěna ochrana před vandalismem. V ulici Školní byla odstraněna jedna klasická lavička a nahrazena novou chytrou solární. V ulici Újezd jsme doplnili stávající mobiliář,“ uvedl náměstek primátorky Jiří Pospíšil.

Solární lavička je zdrojem internetového signálu s dosahem do čtyř metrů a v noci svítí. Pomocí instalovaných senzorů umožňuje měření teploty, tlaku a vlhkosti vzduchu a dále sleduje kvalitu ovzduší.

„Samotný provoz nevyžaduje žádné další náklady, jejich horní část je totiž tvořena solárními panely. Jedná se o moderní prvek městského mobiliáře vycházející z konceptu programu Smart City, který využívá digitální, informační a komunikační technologie pro zvýšení kvality života občanů ve městech. Zaměřuje se také na snižování spotřeby energií, eliminaci zátěže životního prostředí,“ doplnil náměstek Pospíšil. Cena jedné lavičky, včetně dopravy a instalace, je 116 578,70 Kč včetně DPH.

Pomocí dálkového přístupu je také možno on-line sledovat množství energie, které si lavička ze slunečního svitu vyrobila, množství energie, které bylo jejím provozem spotřebováno, počty wi-fi připojení, počty dobití pomocí USB nebo bezdrátového dobití.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zlín: Škola na Okružní se i nadále pyšní přívlastkem „volejbalová“

7:37 Zlín: Škola na Okružní se i nadále pyšní přívlastkem „volejbalová“

ZŠ Okružní na Jižních Svazích se stále pyšní přívlastkem Partnerská škola Českého volejbalového svaz…