V příštím roce chce Hradec Králové investovat téměř 400 milionů

11.12.2019 9:15

Zastupitelé schválili rozpočet města Hradce Králové, které v příštím roce počítá s investicemi za téměř 400 milionů korun. Mezi ty největší se v roce 2020 řadí rekonstrukce městských a základních škol, stavba sportovní haly na Pouchově nebo dům s odlehčovací službou v Honkově ulici. V plánu je také investovat finance do části projektu inteligentního dopravního systému, v tomto případě ale zatím řízení ÚOHS ještě není u konce.

V příštím roce chce Hradec Králové investovat téměř 400 milionů
Foto: hradeckralove.org
Popisek: Pohled na historické náměstí v Hradci Králové

„Celkové příjmy v příštím roce plánujeme na úrovni 2,17 miliardy, výdaje pak předpokládáme ve výši 2,27 miliardy korun. Schodek necelých 101 milionů korun budeme hradit z úvěru ve výši 150 milionů korun,“ říká Monika Štayrová, náměstkyně primátora pro oblast ekonomiky a financí. Z celkových výdajů v roce 2020 by více než 1,8 miliardy měly tvořit výdaje běžné, tedy provoz města a jeho organizací. Kapitálové, resp. investiční výdaje plánuje Hradec Králové ve výši 393 milionů korun.

„V současnosti probíhá výběr firmy, která postaví odlehčovací službu v Honkově ulici za zhruba 120 milionů korun, více než sto milionů chceme investovat do školských zařízení. Na jaře by pak měla začít i stavba nové sportovní haly na Pouchově. Pokud dobře dopadne řízení ÚOHS u tendru na inteligentní dopravní systém, máme pro příští rok v plánu jeho realizaci za zhruba sto milionů z jeho celkové hodnoty 230 milionů korun. Správní řízení na ÚOHS zatím stále probíhá, pokud bude rozhodnuto do konce roku, tak bude projekt realizován dle schváleného harmonogramu. V případě, že ÚOHS do konce roku nestihne rozhodnout, tak bude další postup zvážen v příštím roce, jakmile k rozhodnutí dojde,“ dodává Štayrová.

V aktuálním rozpočtu na rok 2019 jsou zařazeny investiční akce v souhrnné výši 1,067 miliardy korun, v návrhu na rok 2020 akce za 393 miliony a ve střednědobém výhledu pak další investice v objemu 1,084 miliardy korun. Jedná se například o stavbu nového fotbalového stadionu, projekt inteligentního dopravního systému, rekonstrukci Velkého náměstí, Benešovy třídy či křižovatky Mileta. Pokud se podaří všechny tyto plánované investice realizovat, pak město během pěti let zvýší hodnotu svého majetku minimálně o 2,5 miliardy korun.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vsetín: Otevření dopravního terminálu a nového podchodu pod železnicí

11:33 Vsetín: Otevření dopravního terminálu a nového podchodu pod železnicí

Ve Vsetíně se dnes uskutečnilo slavnostní otevření společného odbavovacího terminálu pro železniční …