Vedení města Litvínova má výhrady k plánované trase ropovodu

04.04.2018 7:37

Jednání Zastupitelstva města Litvínova proběhlo 22. března 2018 v aule Scholy Humanitas. V jeho závěrečné části starostka města Kamila Bláhová informovala přítomné zastupitele i občany města o uskutečněném jednání se zástupci Unipetrolu (16. března 2018), týkajícím se posouzení možnosti zmenšení (zúžení) ochranného pásma etylénovodu. Nutnost takovéhoto jednání inicioval již v roce 2016 výbor pro životní prostředí (jako poradní orgán městského zastupitelstva).

Vedení města Litvínova má výhrady k plánované trase ropovodu
Foto: zsmezibori.com
Popisek: Litvínov

„Jednání s Unipetrolem probíhala průběžně od jara 2016, ale vlivem poměrně častých změn v řízení společnosti jsme konkrétní vyjádření jednatele společnosti získali až v březnu letošního roku. Uvedené vyjádření se opírá o zpracovanou odbornou studii, posuzující možnost zmenšení (zúžení) ochranného pásma v širším kontextu. Studie byla na výše uvedeném jednání předána zástupcům města. Následně ji projedná výbor pro životní prostředí a jeho doporučující závěr bude předložen do řádného dubnového zasedání zastupitelstva města.

Jedna z kapitol studie se však podrobněji zabývá možnostmi z hlediska územního plánování. V současném období Krajský úřad Ústeckého kraje připravuje provedení 2. aktualizace Zásad územního rozvoje ÚK, kde se musí vypořádat, v souladu s Politikou územního rozvoje ČR (schválenou vládou ČR), rovněž s požadavkem na stanovení (vybudování) koridoru k prodloužení trasy ropovodu Litvínov – hranice ČR/SRN (Spergau). Vydané usnesení vlády k této problematice reagovalo na Nařízení Komise (EU) v přenesené pravomoci z roku 2013, přičemž cílem je propojení dodávek ropy ve střední a východní Evropě.

Pořizovatel 2. aktualizace Zásad územního rozvoje ÚK, kterým je Odbor územního plánování a stavebního řádu Krajského úřadu ÚK, předjednal pro zpracování návrhu poslední aktualizace koridor prodloužené trasy ropovodu v souběhu s vedením etylénovodu (ve vzdálenosti 150 m na obě strany od osy etylénovodu), tudíž opětovně v zastavěném území našeho města. Podle zpracovatele výše uvedené odborné studie je to jeden z důvodů, proč se zúžení ochranného pásma etylénovodu v současné chvíli jeví jako nerealizovatelné.

Úředníci příslušného odboru krajského úřadu tvrdí, že koridor byl vymezen v souběhu stávající trasy etylénovodu na základě požadavku Ministerstva průmyslu a obchodu ČR a provozovatele infrastruktury, tj. MERO ČR, a. s. Jednání mezi zpracovatelem zásad, krajským úřadem, Ministerstvem průmyslu a obchodu a vlastníky produktovodů proběhlo v závěru loňského roku bez účasti zástupců Litvínova a ani s výsledkem schůzky nebylo město Litvínov oficiálně seznámeno.

Osobně považuji jednání ze strany příslušných orgánů státní správy na uvedené téma bez vědomí města za nepřijatelné a požádám ministerstvo průmyslu o svolání schůzky za naší účasti, za účasti zástupců MERO ČR, a. s., a případně dalších subjektů, které k tomu mají co říci,“ vyjádřila se k záměru koridoru ropovodu Kamila Bláhová.

Kancelář starostky odeslala urgentní žádost o schůzku adresovanou náměstkovi Ministerstva průmyslu a obchodu ČR, jejímž cílem je vyjádření postoje města Litvínova k problematice vedení produktovodů přes zastavěné území města. Iniciativa urgentní žádosti o schůzku vyplývá nejen s ohledem na bezpečnost občanů ve městě, ale také ze skutečnosti, že produktovod a jeho ochranné pásmo má významný vliv na rozvoj obcí, které jsou těmito omezeními dotčeny. V případě Litvínova se jedná o významné plochy, jejichž funkční využití pro realizaci staveb je v současné době v podstatě zcela znemožněno a vlastníky současných staveb či pozemků v ochranném pásmu výrazně omezuje.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Znojmo: Prohlášení k Memorandu o porozumění s Mezinárodní organizací pro migraci

22:28 Znojmo: Prohlášení k Memorandu o porozumění s Mezinárodní organizací pro migraci

V souvislosti s šířením některých zavádějících a nepravdivých informací týkajících se Memoranda o po…