Veselí nad Moravou: Podpora sportu a kultury patří mezi rozpočtové priority města

17.04.2017 15:37

Městský grantový systém funguje již pátým rokem a výrazná část jeho finančních prostředků směřuje do podpory nejrůznějších sportovních, kulturních a sociálních aktivit, stejně jako do podpory rozvoje cestovního ruchu a činnosti spolků, které svoji činnost vykonávají na území města. Zároveň se připravuje řada investičních projektů, které mají proměnit tvář našeho města a jsou se sportem i kulturou úzce propojené.

Veselí nad Moravou: Podpora sportu a kultury patří mezi rozpočtové priority města
Foto: Veselí nad Moravou
Popisek: Město Veselí nad Moravou

O rozhovor jsme proto požádali místostarostu města Dr. Petra Koláře, který má v rámci vedení města na starosti rozpočet, kulturu i sport, aby čtenářům Veselských listů připravované projekty přiblížil.
Petr Kolář

Můžete stručně shrnout nejdůležitější investiční akce, které město nyní chystá?

Těchto již realizovaných nebo připravovaných investičních projektů je celá řada a obsahově vycházejí hlavně z programových priorit schválených na začátku stávajícího volebního období. Finančně i organizačně nejnáročnější jsou tři velké akce: v březnu zahájená rekonstrukce náměstí Míru, která vyjde přibližně na 50 mil. Kč, příprava lokality na Hutníku pro výstavbu rodinných domů, která by už v příštím roce mohla nabídnout první parcely k prodeji a nejaktuálnější je příprava nové průmyslové zóny v lokalitě mezi ul. Blatnickou a Kollárovou o výměře až 30 ha, která by v optimálním případě mohla přinést až 500 nových pracovních míst.

To všechno bude hrazeno z rozpočtu města?

Takto rozsáhlé projekty by městský rozpočet utáhnout nedokázal. Připomínám, že ročně naše město hospodaří s přibližně dvousetmilionovým rozpočtem a z toho lze vyčlenit na investiční projekty max. 30 až 40 mil. korun. O to důležitější je snaha o maximální využití nejrůznějších dotačních titulů financovaných ať už z evropských strukturálních fondů nebo ze státního či krajského rozpočtu. V případě zmíněné průmyslové zóny se například jedná o dotaci ve výši 75 % celkových uznatelných nákladů – to je v přepočtu více než 200 mil. korun hrazených ze státního rozpočtu, které by město mohlo v následujících pěti letech využít na zasíťování pozemků a výstavbu potřebné infrastruktury. Zároveň je to však spojeno s obrovským množstvím podmínek, které vůbec nebude jednoduché splnit.

Často se hovoří o finanční podpoře na zateplování soukromých i veřejných budov. Týká se to i některých veselských staveb?

V minulých letech se díky tomuto typu finanční podpory podařilo opravit plášť kulturního domu, kina, mateřských školek na ul. Kollárova a Tyršova i všech pavilonů základní školy Hutník. Částečně tyto dotace byly využity i při opravě tribuny fotbalového stadionu, rozsáhlé rekonstrukci sportovní haly a při celkové opravě školní budovy v Milokošti. Během letošního roku by měla proběhnout výměna oken a zateplení objektu Domu dětí a mládeže na Hutníku, který je ve vlastnictví města, byť je využíván krajskou příspěvkovou organizací a mateřské školy v Zarazicích. Zároveň se připravuje žádost o dotaci na tolik potřebnou rekonstrukci Domu s pečovatelskou službou.

Výraznou odezvu mělo loňské otevření nové cyklostezky na Blatnici. I zde se využily nějaké dotace?

Samozřejmě. V tomto případě se jednalo o vůbec nejvyšší finanční částku, kterou Státní fond dopravní infrastruktury podpořil výstavbu cyklostezky v celé republice, celkem 9,5 mil. korun. Vedle toho se díky podpoře z ministerstva školství podařilo zrekonstruovat celý areál Sokolovny v nákladu přibližně 10 mil. korun a letos v květnu se pro veřejnost otevře nové víceúčelové hřiště v Zarazicích s umělým povrchem. V tomto případě náklady činí 4,5 mil. a dotace byla přibližně poloviční.   

A evropské dotační programy?

Zde je nejdůležitější Integrovaný regionální operační program, kde s napětím očekáváme rozhodnutí o podpoře výstavby plnohodnotného parkoviště pro 130 osobních aut na ulici Rumunská. To by mělo sloužit zejména těm cestujícím, kteří dále využívají vlakovou nebo autobusovou dopravu a měli by tak možnost pohodlně a bezpečně zaparkovat v blízkosti nádraží. Obdobná je situace s další cyklostezkou, která by měla propojit již existující cyklostezku od Kozojídek na ul. Kollárova s centrem města. V případě kladného rozhodnutí o dotaci bychom s její stavbou rádi začali ještě letos na podzim.

Téměř to vypadá, že bez dotací se neobejde žádná stavba …

S určitou nadsázkou to pravda je. Kdyby nebylo dotačních programů, dokážeme z městských peněz zrealizovat jednu, dvě investiční akce ročně. Je však třeba si uvědomit, že právě využívání dotačních titulů, zvláště těch evropských, s sebou nese celou řadu rizik. Vždy musíte splnit obrovské množství omezujících podmínek, mezi kterými se často obtížně manévruje, chcete-li dotační titul v maximální míře využít. Rád bych smekl před zaměstnanci městského úřadu i externími spolupracovníky, bez jejichž pomoci bychom se v této dotační změti neobešli.

Před nedávnem proběhla na městském webu anketa ohledně rekonstrukce městské knihovny. S tou to také vypadá nadějně?

Ano, alespoň v to pevně doufám. Kdo patří mezi pravidelné nebo i občasné návštěvníky naší knihovny, musí uznat, že zub času se zde projevuje již velmi zřetelně a knihovna působí téměř retro dojmem. To je veliká škoda. Jsem přesvědčen, že i přes sílící roli elektronických médií mají knihy a časopisy své nezastupitelné místo. Veselská knihovna jistě nikdy nebude mít povahu knihovny vědecké, přesto je třeba, aby zde byly podmínky pro výpůjčky a četbu titulů krásné i odborné literatury. Zpracovaná projektová dokumentace vycházející ze studie pana architekta Ondračky počítá s rozpočtem přibližně 17 mil. korun, včetně vybudování výtahu, který by měl zabezpečit bezbariérový a pohodlný přístup do knihovny. Bohužel v této oblasti neexistují žádné evropské dotace a bude zapotřebí, aby hlavní díl financování nesl rozpočet města, možná s částečnou podporou z Ministerstva kultury. Předpokládáme, že rekonstrukce knihovny by měla začít letos v květnu a je rozvržena tak, aby nenarušila každoroční plesovou sezonu.

Poslední otázka směřuje k městskému koupališti, které prochází proměnou už několik let. Budou i zde letos probíhat nějaké stavební práce?

Obecně platí, že investice do oblasti sportu i kultury mají maximální podporu ze strany městského rozpočtu. To se týká i rozsáhlé rekonstrukce celého areálu městského koupaliště. Také letos se počítá s další etapou stavebních prací, které již od února provádějí pracovníci služeb města. Provede se demolice objektu Komár a vznikne nová širší komunikace mezi fotbalovým stadionem a koupalištěm s 56 novými místy pro parkování. Na podzim by pak měla proběhnout stavba nového mostu s napojením na silnici I/54 a úprava zpevněných ploch před vstupem na koupaliště. Zbývat tak už bude úplně poslední část rekonstrukce, se kterou počítá již deset let zpracovaná projektová dokumentace od známého brněnského architekta prof. Hrůši, a tou je nový vstupní objekt zahrnující zázemí pro plavčíky a zdravotníky, pokladny, mokrý bar, sportovně laděnou restauraci a malé wellness s finskou saunou a párou. Cílem je zajistit v tomto novém objektu celoroční provoz, aby celý areál nebyl odkázán pouze na tříměsíční koupací sezónu.

Děkuji za rozhovor.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

České Budějovice: Primátorka pozdravila zlaté volejbalisty

16:31 České Budějovice: Primátorka pozdravila zlaté volejbalisty

V pořadí už jedenáctý extraligový titul získali volejbalisté Českých Budějovic, když ve čtvrtém finá…