Vimperk: Stavebně historický průzkum části městského opevnění

01.11.2015 16:00

Unikátně dochované zbytky fortifikačního systému (opevnění) města Vimperk tvoří jednu z určujících dominant místní městské památkové zóny.

Vimperk: Stavebně historický průzkum části městského opevnění
Foto: Vimperk.cz
Popisek: Vimperk

Budování vimperských hradeb započalo podle dochovaných historických pramenů v období následujícím poté, kdy byl Vimperk v r. 1479 povýšen českým králem Vladislavem II. Jagellonským na město. Opevnění města bylo budováno několik desetiletí a jeho převážná část se dochovala i do současnosti.

Nesmírná historická i architektonická hodnota zbytků městského opevnění se odráží v podmínkách a požadavcích orgánů státní památkové péče, které jsou kladeny na způsob provádění jeho obnovy a údržby. V případě dochovaných bašt městského opevnění bylo proto těmito orgány nařízeno provedení stavebně historického průzkumu, teprve na jehož základě bude moci být přistoupeno k jejich obnově a mohla by být v budoucnu realizována opatření směřující k možnosti zpřístupnění některých bašt veřejnosti.

Stavebně historický průzkum tří bašt, které jsou vlastnictvím města Vimperk, se stal v roce 2015 předmětem úspěšné žádosti města Vimperk o dotaci Jihočeského kraje a na jeho zpracování tak byla získána finanční podpora ve výši 60.000,-Kč. Při celkové ceně stavebně historického průzkumu 103.300,-Kč bez DPH představuje tato finanční podpora z Grantového programu Jihočeského kraje Kulturní památky – Předprojektová příprava zcela zásadní podíl, bez něhož by ke zpracování zmiňovaného SHP v roce 2015 zcela určitě nedošlo.

S využitím závěrů SHP je možné následně zajistit kvalitní projektovou přípravu zamýšlené obnovy předmětných bašt i posouzení jejich budoucí možné prezentace veřejnosti vč. řešení jejich případného zpřístupnění.

Realizace záměru zpracování SHP je vyjádřením trvalého zájmu města Vimperk o zajištění dobrého stavebně technického stavu unikátně dochovaných zbytků městského fortifikačního systému , jakožto neodmyslitelných součástí a dominant starého města. Za finanční spoluúčasti Jihočeského kraje byl v tomto směru učiněn další významný krok.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Byl byste pro, aby měli cyklisti SPZ?

Cyklisti jsou všude a dost často bohužel nedbají pravidel silničního provozu. Už víckrát se mi ale stalo, že udělali nějaký přestupek a vlastně jim to projde, protože je nemáte jak identifikovat, i když je třeba natočíte nebo je zachytí nějaká kamera. Neměli by mít na kole něco, podle čeho půjdou id...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Aš: Linka z Aše do Selbu a zpět od 13. května

20:27 Aš: Linka z Aše do Selbu a zpět od 13. května

Autobusové spojení mezi Aší a německým Selbem začne fungovat od pondělí 13. května 2024.