Vsetín: Město pomáhá nezaměstnaným

09.01.2019 20:33

Mám na to. Tak se jmenuje projekt, který vytvořilo město Vsetín v rámci strategie sociálního začleňování. Jeho záměrem je postupnými kroky připravovat uchazeče evidované na úřadu práce na budoucí zaměstnání.

Vsetín: Město pomáhá nezaměstnaným
Foto: Hans Štembera
Popisek: Dolní náměstí ve Vsetíně

„Projekt uvedla v život městská organizace Agentura pro ekonomický rozvoj Vsetínska. V současné době už pracují na tréninkových místech čtyři zaměstnanci, kteří si v průběhu tří měsícům osvojí a utvrdí pracovní dovednosti tak, aby se uchytili na volném trhu práce,“ uvedl místostarosta Tomáš Pifka s tím, že dvě tréninková místa jsou v Mateřském a rodinném centru Sluníčko a v základní škole Sychrov, dva pracovníky zaměstnalo město Vsetín.

Radní na svém posledním zasedání podepsalo s Agenturou pro ekonomický rozvoj Vsetínska smlouvu o úhradě osobních nákladů tréninkových zaměstnanců. Konkrétně jde o platy a odvody na sociální a zdravotní pojištění. Tyto peníze poté vyfakturuje agentuře, které se po zaplacení výdaje vrátí z evropských peněz. Zaměstnanci na tréninkových místech smí pracovat maximálně na poloviční úvazek a jejich odměna nesmí přesáhnout polovinu minimální mzdy. To proto, že jsou stále vedeni na úřadu práce.

Aktivity, směřující ke vstupu a udržení se na trhu práce

V rámci projektu osloví agentura během tří let až 180 osob, přičemž minimálně 60 lidí vstoupí do projektu. „Naším cílem je vytvořit systém podpory ohroženým skupinám, a to individuálně nastavitelný program pro zvýšení jejich zaměstnatelnosti, zaměřený jak na profesní diagnostiku, kariérní poradenství, tak na obnovu a rozvoj klíčových kompetencí, znalostí, dovedností a to i prostřednictvím nácviku pracovních návyků v tréninkovém zaměstnání,“ vylíčil Filip Holzmüller z Agentury pro ekonomický rozvoj Vsetínska.

Podpora je řešena formou aktivit směřujících ke vstupu a udržení se na trhu práce, skupinová i individuální práce, obnova základních kompetencí a dovedností jak v teoretické, tak především v praktické rovině. Zaměření se na posílení vlastních zdrojů, zvýšení sebevědomí, převzetí zodpovědnosti umožní návrat na trh práce a zvýšit kvalitu života.

Celkové způsobilé výdaje projektu činí přes sedm milionů, přičemž agentura dosáhla na stoprocentní podporu z Evropské unie.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Vojtěch Munzar byl položen dotaz

věcná diskuze

Dobrý den, máte dojem, že se na půdě Sněmovny odehrává věcná diskuze? Já mám spíš dojem, že koalice ani diskutovat nechce, že si je jistá svou většinou a naopak opozice obstruuje (většinou až moc), aby se zviditelnila. Nějaký smysluplný dialog mezi vládou a opozicí nevidím a myslím, že je chyba na o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Sokolov: Strážníci a policisté chystají společnou preventivní akci, zaměřenou na správné parkování

19:06 Sokolov: Strážníci a policisté chystají společnou preventivní akci, zaměřenou na správné parkování

Špatně zaparkovaná auta. Problém, který strážníci i policisté musí v Sokolově řešit čím dál tím čast…