Vsetín: Projekce festivalu Jeden svět zhlédly stovky diváků

22.04.2018 20:06

Festival dokumentárních filmů Jeden svět uspořádal na Vsetíně v minulém týdnu spolek Vsetínské fórum. Dvacet projekcí pro školy a deset projekcí pro veřejnost shlédlo na 200 diváků a přes 600 studentů vsetínských středních a základních škol. „Dokumentární filmy se věnovaly tématice života lidí s hendikepem, životního prostředí nebo války v Sýrii," upřesnil hlavní organizátor David Kopecký.

Vsetín: Projekce festivalu Jeden svět zhlédly stovky diváků
Foto: Hans Štembera
Popisek: Dolní náměstí ve Vsetíně

Výraznou pomocí pro organizaci celého festivalu byl dobrovolnický tým, který tvořili studenti a studentky z Masarykova gymnázia a střední školy Kostka. „Měli jsme si možnost vyzkoušet nejen věci jako prodej vstupenek nebo péči o hosty, ale také uvádění filmů nebo moderování debat," vypočítává letošní maturant Lukáš Drahoňovský, čemu se v rámci festivalu studenti věnovali. „Myslím, že můžu mluvit za všechny, že to pro nás byla skvělá zkušenost. Vyzkoušeli jsme si na vlastní kůži, co to znamená něco organizovat a měli jsme možnost se potkat se zajímavými hosty," dodal Lukáš Drahoňovský.

Festival byl organizován ve spolupráci s Masarykovou veřejnou knihovnou a zmíněnými středními školami, tedy gymnáziem a SŠ Kostka. Na školní projekce vedle nich pak zavítali i studenti a žáci ze základních škol Rokytnice, Sychrov a Trávníky. „Osobně oceňuji to, že sami středoškoláci byli zapojeni do organizace festivalu, to je zkušenost, kterou jinak nezískají. Ostatním studentům prospělo, že nahlédli za hranice relativně bezpečné a blahobytné Evropy. Sami pak ocenili zejména možnost o filmu po každém promítání diskutovat," uvedla Jaroslava Ševčíková, učitelka střední školy Kostka.

Vsetínskou část festivalu, jež celostátně organizuje společnost Člověk v tísni, podpořila řada sponzorů. „Chtěli bychom jim tímto velmi poděkovat, rozpočet festivalu dosáhl přes 50 000 Kč, které jsme museli zajistit z různých zdrojů," upřesnil organizátor David Kopecký. Finančním příspěvkem se na organizaci podílely společnosti JC metal, KHS, TES Vsetín a drobní dárci z řad jednotlivců, částkou 2000 Kč přispělo i Město Vsetín. Prostory zdarma pro projekce vypůjčili Sokol Vsetín, hudební klub Tři Opice a RMC Sluníčko a mediálním partnerem byl Valašský Deník.

Další informace o festivalu naleznete na facebooku Jeden svět Vsetín (ZDE) nebo na webu (ZDE)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Karlovy Vary: Do Dvořákových sadů se vrátila Dívka se džbánem

16:29 Karlovy Vary: Do Dvořákových sadů se vrátila Dívka se džbánem

Do Dvořákových sadů se na své místo nedaleko Hadího pramene po necelých pěti měsících restaurování v…