Vsetín bude mít krásnější řeku

28.06.2016 19:31

Představení studie protipovodňové ochrany města Vsetína si v úterý 28. června v rámci veřejného projednávání nenechala ujít patnáctka Vsetíňanů.

Vsetín bude mít krásnější řeku
Foto: Hans Štembera
Popisek: Dolní náměstí ve Vsetíně

Projektanti Ateliéru 8000 představili možnosti řešení ochrany Vsetína před stoletou vodou s bezpečnostním převýšením o půl metru, ale také příležitost této investice pro zpřístupnění a využití břehů Bečvy občanům s cílem vytvořit příjemný městský prostor pro trávení volného času a relaxaci. Představená studie bude podkladem pro budoucí územní řízení.

„Vedení města nám uložilo navrhnout řešení problémů jako je povodeň nebo ujíždějící svah pod zámkem, ale vytvořit také příležitost pro zapojení řeky Bečvy do života města a občanů Vsetína,“ uvedl architekt Martin Krupauer, z Ateliéru 8000.

Plánované úpravy se budou týkat úseku od splavu na Ohradě až po železniční most v Lázkách, celkem tedy úseku 8,2 kilometrů břehů. Projekt protipovodňových úprav se tak dotkne nejen obou břehů, jedenácti mostů a lávek, které na území města máme, ale také opěrných zdí pod Horním městem. „Ve městě se vybudují nové venkovní prvky, jako jsou terasy určené k venkovnímu posezení, cyklostezka, jež bude přístupná ať už pěšky, na kole, na bruslích, pro maminky s kočárky nebo v zimě na běžkách “ připomněl starosta Jiří Čunek s tím, že propojením obou břehů Bečvy se vytvoří jakési městské korzo, které může mít délku až dva kilometry.

Studie představila kromě samotné ochrany území před povodněmi také možnosti řešení lokality u splavu na Ohradě, kde je v plánu vybudovat závěsnou pěší lávku.

S parkovou úpravou břehů se počítá také v úseku u vsetínské nemocnice nebo je v plánu vybudování kolonády u parku - jakéhosi náměstí na řece s propojením na galerii pod nebem.

V nadcházejícím roku tak Vsetín čekají více jak osmdesáti milionové investice do protipovodňové ochrany města na řece Bečvě. Partnerem Vsetínu bude státní podnik Povodí Moravy, se kterým město podepsalo memorandum o vzájemné spolupráci. Snahou je také využít dotačního programu Ministerstva zemědělství ČR „Podpora prevence před povodněmi III“. Zahájení projektu je naplánováno na polovinu roku 2017, s tím, že letos probíhá příprava celého projektu včetně potřebných povolení.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kroměříž: Ve všech dětských pískovištích ve městě je nový písek

22:09 Kroměříž: Ve všech dětských pískovištích ve městě je nový písek

Ve všech dětských pískovištích v Kroměříži i místních částech byl v těchto dnech vyměněn písek. Odvo…