Zábřeh: Dny evropského dědictví zpřístupní nové památky i vojenskou pozorovatelnu

09.09.2015 10:10

Druhý zářijový víkend bude na Zábřežsku patřit historii a památkám. V sobotu 12. a v neděli 13. září se v regionu uskuteční Dny evropského dědictví.

Zábřeh: Dny evropského dědictví zpřístupní nové památky i vojenskou pozorovatelnu
Foto: zabreh.cz
Popisek: Zábřeh - zámek

Víkendová akce odstartuje v pátek 11. září večer společným zahájením, které se uskuteční od 18 hodin na tvrzi v Nemili. Již ve 14.45 hodin bude v pátek u příležitosti výročí konce druhé světové války zpřístupněna ve věži zábřežského kostela svaté Barbory vojenská pozorovatelna. "V podkroví mansardové střechy věže kostela ji na sklonku války vybudovali němečtí okupanti. Militaristické využití dokládá německé topografické označení výhledů do světových stran či držáky na dvě pušky hlídek," přiblížil starosta Zábřehu František John.

Novinkou letošního ročníku budou dvě nově zapojené památky: rychta v Kosově a fara s obecním muzeem v Hoštejně. Lidé budou moci v letošním roce celkově navštívit čtrnáct památek. "Byl bych rád, kdyby lidé památky nevnímali pouze jako artefakty minulosti, ale jako součást identity místa, ve kterém žijí. Zvláště v dnešní době považuji za velmi důležité, aby každý člověk znal své kořeny a hodnoty, z nichž vychází," řekl lokální koordinátor Dnů evropského dědictví na Zábřežsku Petr Krňávek.

Součástí Dnů evropského dědictví bude kulturní program. Na zámku Skalička se v sobotu 12. září v 17 hodin uskuteční vernisáž výstavy Aleše Kauera nazvané Jak je důležité míti Filipa aneb Klukoviny. O tři hodiny později se zde uskuteční koncert uskupení Iglau ungenau - Super_heroes.

Návštěvníci Dnů evropského dědictví na Zábřežsku se letos mohou těšit na nové vydání sborníku, který obsahuje historii zapojených památek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Varnsdorf: Poplatky za odpad a psa nyní vyřídíte z pohodlí domova. Město spouští portál občana

20:27 Varnsdorf: Poplatky za odpad a psa nyní vyřídíte z pohodlí domova. Město spouští portál občana

Neřešte úřední hodiny a neztrácejte čas u přepážky. Mějte místní poplatky jednoduše pod kontrolou a …